ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Tο μυστικό για να αναθρέψετε συναισθηματικά ευφυή παιδιά

Τα παιδιά διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους από πολύ μικρή ηλικία. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη.

Μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο εύκολο να επηρεαστεί μέσω της προσπάθειας από την έμφυτη νοημοσύνη και ότι είναι απίστευτα πολύτιμη για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους. Eπίσης έχει διαπιστωθεί ότι το υψηλότερο EQ (συναισθηματική νοημοσύνη), οδηγεί σε υψηλότερη αμοιβή.

Μια άλλη μελέτη πάλι, έδειξε ότι οι συναισθηματικές δεξιότητες είναι πιο σημαντικές για την επιτυχία της ομάδας, σε σύγκριση με την καθαρή εγκεφαλική δύναμη .

Επομένως είναι λογικό για τους γονείς να ανησυχούν περισσότερο για την ανατροφή παιδιών με υψηλό EQ.

Εάν αναρωτιέστε πώς θα το πετύχετε αυτό, μια πρόσφατη ομιλία της Λάελ Στόουν, ειδικής θεραπεύτριας και ιδρύτριας δημοτικού σχολείου στην Αυστραλία, δίνει αρκετές απαντήσεις. Συγκεκριμένα συμβουλεύει τους γονείς για το τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

«Τα παιδιά δεν μπορούν να είναι αυτά που δεν μπορούν να δουν».

Στην ομιλία, η Στόουν σημειώνει ότι υπάρχουν γενικά τρεις τρόποι με τους οποίους οι γονείς χειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών τους. Μερικοί, διακριτικά ή όχι τόσο διακριτικά, ωθούν τα παιδιά τους να καταπιέσουν τη θλίψη και τον θυμό (για τα αγόρια είναι πιο συχνά το πρώτο, τα κορίτσια το δεύτερο ).

Άλλοι διαμορφώνουν την επιθετικότητα, επιβάλλοντας αυταρχικούς κανόνες και αυστηρές τιμωρίες για συμπεριφορά που ξεφεύγει από αυτά τα όρια. Τέλος, ορισμένοι γονείς διδάσκουν έκφραση, δίνοντας στα παιδιά τους χώρο για να μιλήσουν μέσα από τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Photo by Caleb Woods on Unsplash

Πώς λειτουργούν αυτές οι τρεις προσεγγίσεις μακροπρόθεσμα;

Μην σας εκπλήσσει το γεγονός πως, ό,τι μαθαίνετε ως παιδί, συνεχίζετε να κάνετε γενικά ως ενήλικες, εξηγεί η Στόουν. Έτσι, τα παιδιά που μαθαίνουν να καταπιέζουν τα αρνητικά συναισθήματα, μπορεί όταν μεγαλώσουν να γίνουν ενήλικες που πνίγουν τον πόνο τους στο αλκοόλ, σε ανόητα κοινωνικά μέσα ή να καταλήξουν αργασιομανείς. Το χτύπημα στα παιδιά οδηγεί σε ενήλικες που επιτίθενται.

Το μυστικό για την ανατροφή των παιδιών που καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των άλλων και συμπάσχουν μαζί τους,  είναι να τους δοθεί ο χώρος να κατανοήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Εάν είστε πρόθυμοι να ακούσετε για την απογοήτευση ή τον φόβο των παιδιών σας, θα μάθουν αργότερα να αντιμετωπίζουν τον συναισθηματικό πόνο εκφράζοντας τον σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, ίσως σε έναν θεραπευτή ή ακόμα και γραπτά σε ένα κομμάτι χαρτί. Και ίσως ακόμη πιο σημαντικό, θα καταλάβουν ότι ο τρόπος να αντιδράσουν στα αρνητικά συναισθήματα των άλλων, είναι να τα κατανοήσουν και να εργαστούν μέσα από αυτά.

Όταν πονάει το παιδί, μην προσπαθήσετε να το διορθώσετε ή να απομακρύνετε τον πόνο. Καλύτερα είναι να τους δώσετε μια αγκαλιά, να τους ζητήστε να σας μιλήσουν για αυτό και εσείς απλώς ακούστε τα. Ο λόγος είναι επειδή δεν θα βρίσκεστε πάντα δίπλα τους να τους προσφέρετε λύσεις και να τους παίρνετε μακριά τον πόνο.

Επίσης ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε τα λιγότερο ευχάριστα συναισθήματα του παιδιού σας θα τους διδάξει πώς να αναγνωρίζει και να χειρίζεται όχι μόνο τα συναισθήματά του αλλά και τους άλλους.

Αυτές οι δεξιότητες δεν θα κάνουν μόνο τα παιδιά σας πιο συναισθηματικά ισορροπημένα και πιο ευτυχισμένα, αλλά θα τους βοηθήσουν να πάνε μπροστά στη ζωή, χωρίς να εστιάζουν μόνο σε μια καλή βαθμολογία.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες θεραπείες κατά του κορονοϊού είναι ακατάλληλες για παιδιά και εφήβους

Βουδισμός: Πώς ευαισθητοποιεί τα παιδιά της Ταϊβάν για το περιβάλλον;

Unicef: Ας «χτίσουμε» έναν ασφαλέστερο, πιο υγιή κόσμο για τα παιδιά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση