Η μεγάλη στιγμή για εσάς έχει έρθει. Καταφέρατε να κλείσετε μια συνέντευξη για τη δουλειά που κυνηγούσατε καιρό. Όσο ενθουσιασμένοι όμως και αν αισθάνεσθε, δεν παύει να σας κυριεύει το άγχος για το αν θα καταφέρετε να κερδίσετε τον εργοδότη.
Το δημιουργικό άγχος μερικές φορές είναι καλό να συμβαίνει, διότι μας ωθεί στο να θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Όταν όμως γίνεται ενοχλητικό, τότε μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο για την υγεία και να μη βοηθήσει ούτε στην περίπτωση της συνέντευξης.
Για να αποφύγετε μια δυσάρεστη εξέλιξη ο τρόπος είναι ένας. Να εστιάσετε στο πώς θα τονώσετε την αυτοπεποίθηση σας για να τα καταφέρετε και να φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών σας.
Δείτε τα βήματα που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε:
Πηγαίνετε πλήρως προετοιμασμένοι στο ραντεβού σας: Η πρόβλεψη των ερωτήσεων που περιμένετε να υποβληθούν και η προετοιμασία των αντίστοιχων απαντήσεων, είναι ένας τρόπος προετοιμασίας για μια συνέντευξη. Όμως, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να είστε σε μεγαλύτερη ετοιμότητα.
Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από κάποιον που δούλευε πριν ή δουλεύει ακόμα στην εταιρεία όπου θα δώσετε τη συνέντευξη.
Επίσης καλό θα ήταν να ψάξετε για την εταιρεία στο ίντερνετ ώστε να βρείτε όσες πιο πολλές πληροφορίες γίνεται. Αυτές αφορούν το ύφος της εταιρείας, τις δράσεις ακόμα και τις κριτικές και τις αξιολογήσεις.
Με τον τρόπο αυτό, θα κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας της, το πεδίο δράσης της, τη φιλοσοφία της. Έτσι αποφεύγετε το αίσθημα της ανασφάλειας, άρα νιώθετε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας.
Συζητήστε με τον πρώην διευθυντή σας: Καλό θα ήταν να μη σταθείτε μόνο σε μια συστατική αποστολή, όταν αποχωρήσετε από την προηγούμενη δουλειά σας. Είναι προτιμότερο να ζητήσετε από τον πρώην διευθυντή σας, να σας πει για τα θετικά στοιχεία που πιστεύει ότι διαθέτετε, αλλά και για τα αδύναμα.
Με τον τρόπο αυτό θα ξέρετε ήδη τι είναι αυτό που κάνετε τόσο καλά στη δουλειά σας, το οποίο επιβεβαιώνεται μάλιστα και από τον ίδιο τον εργοδότη.
Πρακτική και χρήση επιβεβαιώσεων: Όταν πρόκειται να περάσετε από συνέντευξη, το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να επιτρέψετε το μυαλό σας να παρασυρθεί από τις αρνητικές σκέψεις και να κάνει σενάρια μη ρεαλιστικά σχετικά με το ποια έκβαση θα έχει.
Σημειώστε κάπου τα δυνατά σας σημεία και πείτε τα δυνατά να τα ακούσετε. Η τακτική αυτή θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε από το άγχος αλλά και να αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Η διαδικασία μιας συνέντευξης είναι από μόνη της μια δεξιότητα, αφού εκτός από ένα καλό βιογραφικό χρειάζεται και καλή επικοινωνία. Έχοντας υψηλή αυτοπεποίθηση, θα είστε πιο ετοιμόλογοι, άνετοι και εύστροφοι, φέρνοντας τις πιθανότητες να κερδίσετε, με το μέρος σας.
Διαβάστε επίσης:
9 βήματα για να επιλέξετε το κατάλληλο όνομα της επιχείρησης σας
Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν ξεκινάτε μια νέα επιχείρηση
3 tips για να διαχειρίζεστε καλύτερα το χρόνο κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση