Ψυχολογία

Το προσποιητό χαμόγελο ίσως να μην είναι τόσο κακό όσο νομίζουμε

Photo by Jake Nackos on Unsplash

Ένα απλό χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει όταν νιώθουμε άβολα ή αμήχανα, ακόμα και όταν είναι προσποιητό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και εξηγούν το γιατί.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη  μελέτη που  δημοσιεύθηκε  στο περιοδικό «Experimental Psychology» , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χαμόγελο, ακόμη και ένα ψεύτικο, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεση. Ουσιαστικά, η ενεργοποίηση ορισμένων μυών του προσώπου όταν χαμογελάμε, μπορεί να «ξεγελάσει» τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο ευχάριστα.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 120 συμμετέχοντες (55 άνδρες και 65 γυναίκες) να χαμογελούν κρατώντας ένα στυλό ανάμεσα στα δόντια τους, γεγονός που ανάγκασε τους μύες του προσώπου να αναπαράγουν την κίνηση ενός χαμόγελου.

Διαπίστωσαν ότι η μυϊκή δραστηριότητα του προσώπου, όχι μόνο άλλαξε την έκφραση του, αλλά επίσης δημιουργούσε πιο θετικά συναισθήματα.

Ο Marmolejo-Ramos, συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι οι μυϊκές κινήσεις ενός χαμόγελου διεγείρουν την  αμυγδαλή, το μέρος του εγκεφάλου που σας επιτρέπει να νιώθετε συναισθήματα, απελευθερώνοντας νευροδιαβιβαστές «για να ενθαρρύνετε μια συναισθηματικά θετική κατάσταση».

«Για την ψυχική υγεία, αυτό έχει θετικές επιδράσεις. Εάν μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο ώστε να αντιληφθούμε τα ερεθίσματα ως «χαρούμενα», τότε μπορούμε δυνητικά να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό για να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα.

Photo by Sayo Garcia on Unsplash

Μία ακόμα έρευνα από το νευρολόγο δρ. Isha Gupta, με έδρα τη Νέα Υόρκη, διαπίστωσε επίσης ότι η απλή πράξη ενός χαμόγελου, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη στον οργανισμό.

«Η ντοπαμίνη αυξάνει τα συναισθήματα της ευτυχίας μας. Η απελευθέρωση της σεροτονίνης σχετίζεται με μειωμένο στρες. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με την κατάθλιψη και την επιθετικότητα », είπε ο Gupta στο NBC News.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη του 2009 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία,  διαπίστωσε ότι μια μικρή ομάδα περίπου 25 ατόμων που είχαν κάνει botox, ήταν πιο ευτυχισμένοι κατά μέσο όρο λόγω της αδυναμίας τους να συνοφρυώσουν σε σύγκριση με εκείνους που μπορούσαν.

Επίσης, άλλες μελέτες συνδέουν το χαμόγελο με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την προώθηση της μακροζωίας.

Επί της ουσίας, αυτό που αποδεικνύεται, είναι ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ δράσης και αντίληψης. Επομένως το να προσποιούμαστε ορισμένες φορές ένα χαμόγελο, είναι ένας πολύ εύκολος και έξυπνος τρόπος, να ελέγξουμε και να καθοδηγήσουμε τα συναισθήματα μας προς μία πιο θετική κατεύθυνση, βελτιώνοντας την ψυχική υγεία και την καθημερινότητας μας.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογια

Γιατι οι εκφράσεις του προσώπου δεν συμβαδίζουν πάντα με τα συναισθήματα μας

Tελικά τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση