O χρόνιος πόνος, είναι μία κατάσταση που διαρκεί για περισσότερο χρονικό διάστημα, από όσο χρειάζεται το σώμα για να επουλώσει μία πληγή ή να θεραπευτεί από κάποια ασθένεια. Το διάστημα αυτό μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις έως έξι μήνες. Οι περισσότερες παθήσεις που μπορεί να τον προκαλέσουν, είναι μυοσκελετικές, νευρολογικές, γαστρεντερικές και του ουρεογεννητικού συστήματος.
Η διάγνωση του, είναι αρκετά δύσκολη να γίνει, καθώς πρόκειται για εξατομικευμένο πόνο, ενώ δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία εντόπισης του.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις, συνήθως προκύπτουν κάποιοι μύθοι, που δεν είναι πάντα αληθείς.
Μύθος # 1: Ο πόνος είναι μια φυσική παρενέργεια της γήρανσης
Ενώ ο πόνος μερικές φορές σχετίζεται με μεγαλύτερες ηλικίες, υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός ενοχλητικού πόνου, από τη σωματική φθορά και τον χρόνιο πόνο. Αυτός μπορεί να είναι αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού και συνδέεται επίσης με πόνο στην πλάτη, καρκίνο, αρθρίτιδα, πονοκέφαλο και πόνο στα νεύρα.
Ο χρόνιος πόνος δεν εστιάζεται μόνο σε μια ηλικιακή ομάδα, αλλά ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.
Μύθος # 2: Είναι καλύτερα να το αντιμετωπίζετε και να ζείτε με πόνο
Κανένας γιατρός δεν θα σας συμβουλεύσει να ανεχτείτε τον πόνο σας, χωρίς να ψάξετε τις αιτίες που τον προκαλούν. Υπάρχει μια θεραπεία διαθέσιμη για όλους, από την πιο απλή μέχρι και μία πιο σύνθετη. Το να παραβλέπετε την κατάσταση σας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, ειδικά εάν επιλέξετε να κάνετε αυτοθεραπεία με ανθυγιεινούς τρόπους, αντί να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας.
Μύθος # 3: Μπορείτε να τραυματίσετε περισσότερο εάν αθλείστε όταν έχετε χρόνιο πόνο
Η άσκηση, όπως και η φυσιοθεραπεία, μπορεί να είναι το κλειδί για την επιτυχή αποκατάσταση. Η ελαφριά έως μέτρια άσκηση, μπορεί ακόμη και να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη ροή αίματος και οξυγόνου στους μυς σας.
Τα οφέλη δεν σταματούν μόνο στο φυσικό επίπεδο, καθώς θεωρείται θεραπεία για την κατάθλιψη, για την οποία μελέτες έχουν βρει ότι συνδέονται άμεσα με τον χρόνιο πόνο.
Μύθος # 4: Μπορείτε να εθιστείτε στα παυσίπονα εάν τα πάρετε πολύ καιρό.
Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τον εθισμό, είναι να ζητήσετε απαραιτήτως από τον γιατρό σας, να σας δώσει την κατάλληλη δοσολογία για το ανάλογο χρονικό διάστημα. Αν ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του, δεν θα εθιστείτε στα φάρμακα.
Μύθος # 5: Ο χρόνιος πόνος μπορεί να σκοτώσει
Ο χρόνιος πόνος δεν μπορεί να σας σκοτώσει, αλλά μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ποιότητα της ζωής σας. Τα άτομα που πάσχουν, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν αυτοκτονικές συμπεριφορές ή όντως να αυτοκτονήσουν.
Μύθος #6: Ο πόνος δεν γίνεται χειρότερος απ’ ό,τι είναι ήδη
Το μυαλό έχει μεγάλη δύναμη, την οποία μπορεί και να χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Η ψυχολογική ταλαιπωρία που υφίσταται όποιος βιώνει χρόνιο πόνο, προκαλεί αρνητική ψυχολογία. Αυτό έχει ως συνέπεια, η αίσθηση του πόνου να γίνεται εντονότερη.
Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να ζητήσετε τη βοήθεια και τη συμβουλή ενός ειδικού, αντί να προσπαθείτε να βρείτε μόνοι σας λύση.
Διαβάστε επίσης:
Ο σύντομος ύπνος μέσα στη μέρα προσφέρει πολλά στη σωματική και ψυχική υγεία
Ποιες καταστάσεις υγείας κρύβονται πίσω από την τριχόπτωση
Τα “κρυφά” οφέλη της αερόβιας άσκησης για την υγεία
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση