Υγεία

6 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Ο ιός covid-19 όπως είναι πλέον γνωστό, προσβάλει πρώτα το ανοσοποιητικό σύστημα και μετά τους πνεύμονες. Από τη στιγμή που ακόμα δεν έχει βρεθεί θεραπεία, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε καθημερινά προληπτικά μέτρα, όχι μόνο τηρώντας τα μέτρα και τις οδηγίες των αρχών, αλλά προστατεύοντας την υγεία μας, από κάθε είδους λοιμώξεις.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τη δύναμη του ανοσοποιητικού μας, έτσι ώστε να βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα να καταπολεμήσει οποιαδήποτε μικρόβια έρθουν σε επαφή με εμάς.

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι είστε συχνά άρρωστοι, αισθάνεστε κουρασμένοι ή έχετε άλλα ενοχλητικά συμπτώματα που δεν μπορείτε να καταλάβετε, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο.

Δείτε τα κυριότερα προειδοποιητικά σημάδια αλλά και με ποιον τρόπο μπορείτε να τα καταπολεμήσετε:

1. Υψηλό επίπεδο άγχους

Δεν είναι τυχαίο ότι τείνετε να αρρωστήσετε μετά από ένα μεγάλο έργο στη δουλειά ή μετά από μια συναισθηματική κατάσταση στο σπίτι.

Σύμφωνα με μια έκθεση της “Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας”, το μακροχρόνιο στρες εξασθενεί τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες μειώνει τα λεμφοκύτταρα του σώματος και τα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης. Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων σας τόσο περισσότερο κινδυνεύετε για ιούς όπως το κοινό κρυολόγημα.

2. Πάντα είστε κρυωμένοι

Είναι απολύτως φυσιολογικό για τους ενήλικες να έχουν κρυολόγημα δύο ή τρεις φορές τον χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε επτά έως 10 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα τρεις έως τέσσερις ημέρες για την ανάπτυξη αντισωμάτων και την καταπολέμηση των ενοχλητικών μικροβίων.

Αν όμως παρατηρείτε ότι σας συμβαίνει πιο συχνά, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει αποδυναμωθεί.

3. Εντερικά προβλήματα

Εάν έχετε συχνή διάρροια, αέρια ή δυσκοιλιότητα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 70% του ανοσοποιητικού σας συστήματος, εξαρτάται από το πεπτικό σας σύστημα. Τα ευεργετικά βακτήρια και οι μικροοργανισμοί που ζουν εκεί, προστατεύουν το έντερο από τη μόλυνση και το υποστηρίζουν.

Οι χαμηλές ποσότητες των χρήσιμων βακτηρίων του εντέρου, προκαλούν κίνδυνο για ιούς, χρόνια φλεγμονή και ακόμη και αυτοάνοσες διαταραχές .

4. Αργή επούλωση πληγών

Η επιδερμίδα μετά από κάθε κόψιμο, ή έγκαυμα μπαίνει σε λειτουργία ελέγχου βλάβης. Το σώμα εργάζεται για να προστατεύσει την πληγή, στέλνοντας αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά στο εκάστοτε τραύμα για να βοηθήσει στην ανάπλαση νέου δέρματος.

Αυτή η διαδικασία επούλωσης εξαρτάται από τα υγιή ανοσοκύτταρα. Αλλά αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αργό, η επούλωση καθυστερεί αρκετά.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

5. Μολύνεστε συχνά

Εάν παθαίνετε συχνά λοιμώξεις, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η “Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας Άσθματος & Ανοσολογίας”, αναφέρει ότι σημάδια πιθανής ανοσολογικής ανεπάρκειας σε ενήλικες περιλαμβάνουν:

-Περισσότερες από τέσσερις λοιμώξεις του αυτιού σε ένα χρόνο
-Ανάπτυξη πνευμονίας δύο φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους
-Χρόνια ιγμορίτιδα ή περισσότερα από τρία επεισόδια βακτηριακής ιγμορίτιδας σε ένα χρόνο
-Χρήση περισσότερων από δύο σειρές αντιβιοτικών ετησίως

6. Νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα

Αν κοιμάστε αρκετά και εξακολουθείτε να υποφέρετε από εξάντληση, αξίζει να ελέγξετε, εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσπαθεί να σας πει κάτι.

Όταν αυτό “παλεύει” να αντιμετωπίσει την εισβολή μικροβίων, υπάρχει αντίκτυπος στην ενέργεια σας.

Τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Εάν εντοπίζετε κάποιο από τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια, πρέπει να δώσετε επιπλέον προσοχή στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και νέες συνήθειες, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά:

-Φροντίστε για μία ισορροπημένη διατροφή
-Κοιμηθείτε αρκετές ώρες
-Μην παραλείπετε τη σωματική άσκηση
-Πλένετε συχνά τα χέρια σας
-Συνεχίστε να εμβολιάζεστε
-Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
-Μην καπνίζετε
-Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος

Το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι το κλειδί για την καλή υγεία, άρα όσο πιο προστατευμένο είναι, τόσο το καλύτερο.