ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Πρέπει να ανησυχούμε για τα ρούχα και τα παπούτσια;

Photo by EVG photos from Pexels

Πολύς κόσμος αναρωτιέται πόσο πιθανό είναι να κολλήσει τον κορονοϊό από τα ρούχα του. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τα πλένουμε καθημερινά, ειδικά όταν τα φοράμε έξω από το σπίτι.  Τα σωματίδια του ιού μπορούν να μείνουν ενεργά στις ίνες των υφασμάτων, όμως δεν γνωρίζουν όλοι πόσο χρόνο αντέχουν.

Οι λοιμωξιολόγοι και οι επιστήμονες είναι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας και ειδικά για όσους τηρούν πιστά τους κανόνες υγιεινής. Σχετικά με τα ρούχα υπάρχουν μερικές ακόμα οδηγίες που καλό είναι να γνωρίζετε για να βεβαιωθείτε ότι είστε απόλυτα προστατευμένοι.

Αλλαγή ρούχων κατά την επιστροφή στο σπίτι

Σύμφωνα με τους ειδικούς καλό είναι τα αλλάζουμε ρούχα όταν επιστρέφουμε πίσω στο σπίτι. Ακόμα και αν δεν το κάνουμε αυτό, είναι προτιμότερο να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας. Ο ιός μεταδίδεται μέσω υγρών του σώματος με τον βήχα ή το φτάρνισμα. Αν όμως αγγίξουμε το μολυσμένο ύφασμα και μετά αγγίξουμε το πρόσωπο μας, τότε υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουμε.

Photo by Dids from Pexels

Παπούτσια στο σπίτι

Ο λόγος που βγάζουμε τα παπούτσια πριν μπούμε στο σπίτι είναι ξεκάθαρα για λόγους υγιεινής. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του κορονοϊού. Η πιθανότητα να κολλήσουμε από τα παπούτσια είναι απειροελάχιστη και αυτό γιατί δεν ακουμπάμε ποτέ τις σόλες τους.

Πλύσιμο

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η θερμοκρασία που πρέπει να πλένουμε τα ρούχα καλό είναι να είναι πιο υψηλή σε σχέση με αυτή που γράφει η ετικέτα τους. Για να μην καταστραφούν μία σκάλα πιο πάνω από την συνιστώμενη είναι καλά.

Στα λευκά ρούχα και λευκά είδη, ενδείκνυται και τα χλωριούχα  απορρυπαντικά, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν όλα τα μικρόβια.

 «Ασφαλή» υφάσματα

Τα μικρόβια του ιού μπορεί να μείνουν πάνω στα ρούχα μέσω του σάλιου ή του βήχα. Τα πολυεστερικά υφάσματα που μοιάζουν με σπάντεξ μπορούν να τα συγκρατήσουν επάνω τους για περισσότερο χρόνο από τα βαμβακερά υφάσματα. Άρα οι γκέτες, τα εσώρουχα και τα φορέματα χρειάζονται συχνότερο πλύσιμο.

Δεδομένου ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει πάνω σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες, είναι πολύ πιθανό να μείνει στα κουμπιά και τα φερμουάρ.

Σε γενικές γραμμές, το συχνό πλύσιμο σε θερμοκρασίες λίγο πιο υψηλές από τις συνηθισμένες και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών αρκούν για να κρατάμε τις απαραίτητες προφυλάξεις.