ΥΓΕΙΑ

9 προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από την τηλεργασία

Η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην υγεία.

Για παράδειγμα, μία νέα συνθήκη, είναι αυτή της τηλεργασίας. Αν και ήταν ήδη γνωστή, πλέον έχει γίνει υποχρεωτική για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων, που οι λειτουργίες τους βασίζονται κυρίως στη χρήση υπολογιστή.

Προφανώς και πολύς κόσμος, δεν ήταν εξοικειωμένος με την ιδέα, αφού δεν χρειάστηκε ποτέ να δουλέψει με αυτόν τον τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως, αρκετοί μπορεί να μην έχουν διαμορφώσει κατάλληλα το σπίτι, ώστε να υπάρχει ένα δωμάτιο ή ένα ξεχωριστό σημείο, για ένα κανονικό γραφείο με ανατομική καρέκλα.

Οι λύσεις που αναγκάστηκαν να δώσουν είναι αρκετά πρόχειρες από άποψη επίπλων αλλά και τεχνικού εξοπλισμού, διότι αρκετοί δεν έχουν την άνεση μιας καλύτερης επιλογής.

Eπιπλέον, είναι και το ψυχολογικό κομμάτι, αφού περιορίζεται αρκετά η κοινωνική συναναστροφή.  Όλα τα παραπάνω συνδέονται τόσο με τη σωματική όσο και με την ψυχική υγεία, που ενδέχεται να έχει αντίκτυπο σε αρκετούς, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.

Δείτε παρακάτω τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε:

Μοναξιά:

Όταν κάποιος μένει απομονωμένος για αρκετό καιρό, δεν αποκλείεται να νιώσει το αίσθημα της μοναξιάς, που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη.

Η λύση σε περίπτωση που ζειτε μόνοι στο σπίτι, είναι να φροντίζετε τις υπόλοιπες ώρες να επικοινωνείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Εξάντληση

Μία από τις μεγαλύτερες παγίδες της τηλεργασίας, είναι το διευρυμένο ωράριο. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι άρχισαν να δουλεύουν ξαφνικά από το σπίτι, απασχολούνται περισσότερε ώρες από αυτές που αναφέρονται στη σύμβαση τους.

Η κατάσταση αυτή όμως, όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να σας εξαντλήσει σωματικά και ψυχικά.

Η λύση είναι να βάλετε όρια στους εργοδότες. Το γεγονός ότι βρίσκεστε στο σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν εργάζεστε. Αντιθέτως καταλήγετε να υπερβαίνετε τις ώρες σας. Ο προσωπικός σας χρόνος είναι ιερός, διότι έχετε την ευκαιρία να ξεκουραστείτε, να γυμναστείτε, να δείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να απεμπλακείτε από το κομμάτι της δουλειάς. Εξάλλου η ζωή σας δεν είναι μόνο η δουλειά.

Συναισθηματικό φαγητό

Οι οικονομικές ανησυχίες και γενικά το άγχος, στρέφουν αρκετούς, στο συναισθηματικό φαγητό. Το να τρώμε χωρίς πραγματικά να πεινάμε, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, μπορεί να φέρει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές στην υγεία, φροντίστε να τρώτε υγιεινά και προσπαθείτε να αποβάλλετε το στρες, με τον τρόπο που είναι αποτελεσματικός για εσάς.

Αύξηση βάρους

Η τηλεργασία για παρατεταμένες περιόδους, χωρίς άσκηση και ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, προκαλούν αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε υγιεινά τρόφιμα και ακολουθείτε τουλάχιστον 5 ώρες άσκησης κάθε εβδομάδα.

Προβλήματα στη μέση και την πλάτη

Η κακή στάση του σώματος, μπορεί να προκαλέσει πιάσιμο στον αυχένα, τους ώμους, την πλάτη, τους καρπούς των χεριών, τα γόνατα και τη μέση. Είναι σημαντικό να στέκεστε στη σωστή θέση με τους αγκώνες σας περίπου 90 μοίρες όταν κάθεστε μπροστά από τον υπολογιστή. Βεβαιωθείτε ότι σηκώνεστε και κάνετε ένα σύντομο stretching κάθε ώρα, για να αποφύγετε την ακαμψία. Επίσης, καλό είναι να πίνετε άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Μυϊκοί πόνοι

Η κακή στάση του σώματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μυικούς πόνους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε να στηρίζετε σωστά το σώμα σας και να κάθεστε με ευθεία την πλάτη.

Αυπνία

Κοιτάζοντας την οθόνη όλη την ημέρα χωρίς μπορεί να παρεμποδίσει τον ύπνο σας και να σας προκαλέσει αϋπνία. Τη στιγμή που θα κλείσετε τον υπολογιστή, μείνετε μακριά από κάθε άλλη παρόμοια συσκευή, τουλάχιστον για δύο ώρες πριν ξαπλώσετε για ύπνο, για να αφήσετε το σώμα σας να ηρεμήσει.

Μάτια 

Το φως της οθόνης μπορεί να σας δημιουργήσει και προβλήματα με τα μάτια. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο σας, για να σας συμβουλέψει, πώς θα μπορούσατε να δουλέψετε, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα με την όραση σας.

Ημικρανίες

Η φωτεινότητα της οθόνης, είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να τη ρυθμίζετε στα κατώτατα επίπεδα της, ή ακόμα και να προσθέσετε ένα φίλτρο.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογια

Πώς να ξεχωρίσετε την ημικρανία από έναν απλό πονοκέφαλο

8 τρόποι για να ανακουφιστείτε άμεσα από έναν πονοκέφαλο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση