Η τεχνολογία mRNA που οδήγησε στην ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού, βοήθησε στην δημιουργία εμβολίων που καταπολεμούν τους καρκινικούς όγκους. Η Οζλέμ Τουρετσί και σύζυγό της Ουγκούρ Σαχίν ιδρυτές της εταιρείας Biontech, σύμφωνα με το AP, ετοιμάζουν να τα διαθέσουν στην αγορά, σε δύο χρόνια από τώρα στην αγορά.
Αυτά τα εμβόλια με τεχνολογία mRNA, καλύπτουν διάφορα είδη καρκίνου, δήλωσε η Τουρετσί. Η εταιρεία Biontech, όπως είναι γνωστό, ανέπτυξε την τεχνολογία για το πρώτο ευρέως διαδεδομένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το «Pfizer-Biontech».
Αρχικά ήταν μία σχετικά μικρή γερμανική φαρμακευτική εταιρεία, η οποία αναπτύχθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάρη στην ανάπτυξη του εμβολίου και της ευρείας χρήσης του.
Η συγκυρία αυτή, σύμφωνα με την Τουρετσί, έφερε στην εταιρεία τους κατάλληλους πόρους, ώστε να επικεντρωθεί στον αρχικό της στόχο, που ήταν η καταπολέμηση του καρκίνου.
«Μελετούμε κάποια εμβόλια για διαφορετικούς τύπους καρκίνου, τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία mRNA», είπε η συνιδρύτρια της Biontech που είναι η επικεφαλής του τμήματος φαρμάκων της εταιρείας.
Σχετικά με το πότε θα είναι διαθέσιμη στην αγορά μία τέτοιου είδους θεραπεία, η Tureci εξήγησε ότι «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την ανάπτυξη μιας νεωτερικής ιδέας. Αλλά περιμένουμε ότι μέσα σε μόλις δύο χρόνια έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που που θα μπορούμε να προσφέρουμε τα αντικαρκινικά εμβόλια στον Κόσμο».
Η Biontech , όπως και η ανταγωνίστρια της Moderna, με έδρα τις ΗΠΑ, εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία mRNA, η οποία χρησιμοποιεί τον «αγγελιοφόρο» (messenger) RNA, με σκοπό να μεταφέρει οδηγίες στον ανθρώπινο οργανισμό για να δημιουργήσει πρωτεΐνες που επιτίθενται σε έναν συγκεκριμένο ιό, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Η ίδια τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη εμβολίου, το οποίο θα δρα ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνων. Ωστόσο η Τουρετσί, δεν έχει κάνει ακόμα σαφές, εάν αυτά τα πολλά υποσχόμενα εμβόλια θα αφορούν σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνων, ή σε ένα πιο ευρύ φάσμα όγκων.
Διαβάστε επίσης:
Pfizer – BioNTech: Προσφέρουν το εμβόλιο σε εθελοντές που έλαβαν εικονικό φάρμακο
Η Moderna χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA για την ανάπτυξη εμβολίου HIV
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση