Τα στατιστικά αποτελέσματα που αφορούν την θνησιμότητα του ιού δείχνουν ότι οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι σε σχέση με τις γυναίκες.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα λέγοντας ανάμεσα σε άλλα πως «φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων, δηλαδή των ορμονών του γυναικείου φύλου. Πρόσφατα πειράματα, μικρά πειράματα, που είχαν να κάνουν με το SARS, είχαν δείξει ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από αυτό τον ιό, όπως επίσης φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα.
Το Χ χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα των γυναικών, έχει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του ανθρώπου, με την ανοσία του ανθρώπου και οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα.
Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτό. Στην Ιταλία συμβαίνει περισσότερο από ότι συνέβη στην Κίνα. Και στην πατρίδα μας, βλέπετε, ακολουθείται ένα παρόμοιο παράδειγμα και θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας. Αλλά τα δεδομένα μέχρι τώρα είναι ισχυρά για έναν προστατευτικό ρόλο, όσον αφορά το γυναικείο φύλο σε σχέση με το ανδρικό.
Παρόλα αυτά βέβαια, και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν. Δεν είναι άνοσες στον ιό. Και αυτές πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και φυσικά, όπως είδατε και στους θανάτους σιγά-σιγά βλέπουμε και μερικές γυναίκες».
Οι μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS) σε χώρες όπως η Ιταλία, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό και περισσότερο από το 70% αυτών που πέθαναν.
Ακόμη και σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, όπου το ποσοστό των γυναικών που βγήκαν θετικές στον κορονοϊό είναι υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, περίπου το 54% των θανάτων που αναφέρθηκαν αφορούσαν τους άντρες.
Δεδομένα χωρισμένα ανά φύλο
Σε συνεργασία με το Global Health 50/50 , ένα ερευνητικό ίδρυμα που εξετάζει την ανισότητα των φύλων στην παγκόσμια υγεία, το CNN ανέλυσε τα διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα από 20 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 από τη στιγμή της συλλογής δεδομένων μέχρι και τις 20 Μαρτίου.
Ο στόχος ήταν να δει γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από τις γυναίκες. Σε όλες τις χώρες για τις οποίες είχε δεδομένα που καλύπτουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι άνδρες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με τις γυναίκες αφού διαγνώστηκαν με Covid-19.
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία ήταν σχετικά ελλειπή, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν ευθύνεται μόνο η βιολογία, αλλά και ο τρόπος ζωής των δύο φύλων για το ποσοστό θνησιμότητας των αναπνευστικών ασθενειών.
Η Sarah Hawkes, καθηγήτρια παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο University College London (UCL) και συν-διευθύντρια της Global Health 50/50 πιστεύει ότι αν ήταν πιο μεθοδευμένες αυτές οι μελέτες θα μπορούσε να βγει ένα πιο τεκμηριωμένο συμπέρασμα που να εξηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας στους άντρες.
Επίσης θα μπορούσε να εξελίξει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι κλινικές κατευθυντήριες γραμμές μεταξύ αυτών που έχουν προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας οι οποίες οδηγούν σε θάνατο και όσων πάσχουν από χρόνια πνευμονική νόσο, που πάλι είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες.
Η Hawkes επεσήμανε επίσης ότι από το 2007 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει την υποβολή αναλυτικών δεδομένων σχετικά με τις επιδημίες σε σχέση με το φύλο, αλλά πολλές χώρες δεν το κάνουν.
Ιστορικά, οι κορονοϊοί, όπως ο SARS και ο MERS, τείνουν να επηρεάζουν δυσανάλογα τους άνδρες, σύμφωνα με τον Dr. Luis Ostrosky-Zeichner, ειδικός της μολυσματικής νόσου στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth στο Τέξας.
Κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών, οι άντρες φάνηκε ότι έχουν χειρότερη κλινική έκβαση λόγω του SARS στο Χονγκ Κονγκ.
Από μια εξελικτική σκοπιά, μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη ανοσολογική αντίδραση έναντι των λοιμώξεων από ότι οι άνδρες επειδή μπορούν και κυοφορούν, έχοντας έτσι ένα πλεονέκτημα επιβίωσης.
Προϋπάρχουσες συνθήκες
Σύμφωνα με την Global Health 50/50, τα αρχικά στοιχεία ατόμων με σοβαρή νόσο Covid-19 έχουν διαπιστώσει ότι είναι πιθανό να έχουν υποκείμενες παθήσεις όπως η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η χρόνια πνευμονική νόσος.
Αυτές οι συνθήκες τείνουν να είναι πιο συχνές μεταξύ των ανδρών στις έξι χώρες που αναλύονται καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο πιθανότατα λόγω των πιο επικίνδυνων επιλογών στον τρόπο ζωής. Έχει διαπιστωθεί ότι οι άντρες καπνίζουν και καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ απ’ ότι οι γυναίκες.
Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό καπνίσματος στον κόσμο , με περίπου 316 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές.
Στην Ιταλία, 7 εκατομμύρια άνδρες καπνίζουν σε αντίθεση με τις 4,5 εκατομμύρια γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2020 που δημοσιεύονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS).
Το ινστιτούτο ανέφερε ότι, μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο οι καπνιστές νόσησαν πιο σοβαρά σε σχέση με του μη καπνιστές και χρειάστηκαν παραπάνω από τη διπλάσια ποσότητα οξυγόνου κατά τη νοσηλεία τους.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι Ιταλοί άνδρες έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης από ό, τι οι γυναίκες ίδιας περίπου ηλικίας, ενώ οι Κινέζοι άντρες τείνουν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και είναι πιθανότερο να έχουν διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές τονίζουν πως όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε πιθανές επιπλοκές.
Ωστόσο, η έλλειψη δεδομένων σχετικά με το πόσοι άνδρες πέθαναν από νέους κορονοϊούς, σε αντίθεση με τις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές της Global Health 50/50, μοιάζει με μια χαμένη ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές δημόσιας υγείας που στοχεύουν σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων οι οποίες είναι πιο ευάλωτες τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Εφόσον τα δεδομένα αυτά δεν είναι από όλα τα κράτη διαθέσιμα στο κοινό, δεν μπορούν να αναλυθούν από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, ώστε να έχουν ενδείξεις σχετικά με το γιατί οι άνδρες φαίνεται να πεθαίνουν περισσότερο από το Covid-19.