ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Νέες εξετάσεις αίματος προσδιορίζουν το πλήρες πεδίο της πανδημίας

Photo by Anna Shvets from Pexels

Οι επιστήμονες αρχίζουν να αναπτύσσουν νέες εξετάσεις αίματος για τον κορονoϊό, μια βασική εξέλιξη που, σε αντίθεση με τις τρέχουσες διαγνωστικές δοκιμασίες, θα βοηθήσει να εντοπιστούν οι άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί.

Οι «ορολογικές» δοκιμασίες οι οποίες βασίζονται στο έλκον αίμα και όχι στο ρινικό ή στο λαιμό μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και έχουν ήδη αναρρώσει από το Covid-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ποτέ δεν είχαν διαγνωσθεί είτε επειδή δεν αισθάνονταν ιδιαίτερα άρρωστοι.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα άτομα αυτά θα είναι ασφαλή από μια άλλη μόλυνση τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Άρα οι δοκιμές θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ποιος θα μπορούσε να δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή στην εργασία ή να λειτουργήσει ως πρώτος υγειονομικός εργαζόμενος.

Οι ορολογικές δοκιμές, οι οποίες αναπτύσσονται σε ορισμένες χώρες της Ασίας και αρχίζουν να χρησιμοποιούνται σε ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους επιστήμονες να απαντήσουν σε εξαιρετικά επιδημιολογικά ερωτήματα σχετικά με τη διάδοση του ιού.

Οι ορολογικές εξετάσεις διεγείρουν τα αντισώματα στα μόρια αίματος που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα σε απόκριση της επίθεσης ενός παθογόνου.

Αυτή τη στιγμή, οι κύριες διαγνωστικές εξετάσεις για το Covid-19 βασίζονται σε μια τεχνολογία που ονομάζεται PCR και αναζητούν στοιχεία του γονιδιώματος του RNA του ιού. Αλλά καθώς οι άνθρωποι αναρρώνουν και αποβάλλουν τον ιό από το σύστημά τους, η PCR δεν βοηθά πολύ πέρα από την περίοδο μόλυνσης.

Ωστόσο, τα αντισώματα που παράγονται κατά την απόκριση ενός ιού εξακολουθούν να υφίστανται στο αίμα, ενεργώντας σαν φρουροί και συσσωρεύοντας μια άμεση αντίδραση, αν ο ιός προσπαθήσει να εισβάλει ξανά.

Τα αντισώματα αναπτύσσονται μετά από την επαφή με διαφορετικούς ιούς, έτσι η εύρεση αυτών είναι ένα σήμα προηγούμενης επαφής με έναν συγκεκριμένο ιό.

Εταιρείες και ακαδημαϊκοί ερευνητές προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν θεραπείες πλάσματος και προσπαθούν να συλλέξουν αίμα από επιζώντες.

Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Παράλληλα, οι εταιρείες άρχισαν επίσης να πωλούν δοκιμές αντισωμάτων, αν και ορισμένα είναι πλαισιωμένα ως ένα άλλο εργαλείο για τη διάγνωση οξέων λοιμώξεων. Μερικοί ειδικοί είναι σκεπτικοί σχετικά με αυτή την προσέγγιση επειδή το σώμα χρειάζεται λίγες μέρες για να αυξήσει την παραγωγή των αντισωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι μια ορολογική εξέταση θα χάσει μια μόλυνση αν ήταν στα πρώτα στάδια της.

Σε άλλες χώρες, οι ερευνητές άρχισαν να ξεκινούν «serosurveys» ελέγχοντας το αίμα ενός δείγματος του πληθυσμού για να εκτιμήσουν πόσο ευρέως διαδόθηκε ο ιός. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο των τύπων αναδρομικών πρωτοβουλιών ότι ο πλήρης αριθμός των περιπτώσεων μπορεί να προσεγγιστεί, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί η συχνότητα των ασυμπτωματικών λοιμώξεων και να υπολογιστεί μια καλύτερη εκτίμηση για το ποσοστό θνησιμότητας ενός ιού.

Επειδή ο κορονοϊός είναι νέος, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι μια αρχική μόλυνση εγγυάται μόνιμη προστασία. Αλλά με βάση την εμπειρία με άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένων και άλλων κορονοϊών, αναμένουν ότι οι άνθρωποι που θα ανακάμψουν θα προστατευθούν για τουλάχιστον ένα ή δύο χρόνια. Θα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, οπότε θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην εργασία και στην κανονική ζωή.

Σε κοινοτικό επίπεδο, αν το serosurvey δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι ανοσοποιημένοι, αυτό θα μπορούσε να σημάνει ότι τα μελλοντικά κύματα περιπτώσεων κορονοϊού μπορεί να είναι λιγότερο έντονα από ότι προβλέπουν ορισμένες προβλέψεις.

Γνωρίζοντας ποιος έχει ανοσία σε ατομικό επίπεδο θα μπορούσε επίσης να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό θα μπορούσαν να είναι πρώτοι στην σειρά για οποιοδήποτε πιθανό εμβόλιο.

Εάν ένα εμβόλιο τελικά εγκριθεί, η αρχική ζήτηση πιθανότατα θα ξεπεράσει τις δυνατότητες παρασκευής, έτσι οι ερευνητές αναμένουν ότι οι δόσεις θα πρέπει να διατεθούν με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο.

Ήδη, αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κίνας όπου ξεκίνησε η εκδήλωση, έχουν αρχίσει να κάνουν serosurvey, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παροτρύνει τις χώρες να ξεκινήσουν τέτοιες μελέτες.