Πολλοί προτιμούν να φορούν φακούς επαφής αντί για γυαλιά οράσεως. Η έξαρση όμως της πανδημίας κρύβει ορισμένους κινδύνους. Οι ειδικοί προτείνουν ότι ήρθε η ώρα να τοποθετήσετε τους φακούς επαφής σας στο ράφι και να φορέσετε ξανά τα γυαλιά σας.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας όταν φοράτε γυαλιά μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Έτσι καταφέρνετε να περιορίσετε τον βασικό τρόπο διάδοσης οποιουδήποτε ιού, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού που διαδίδεται σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Φακοί επαφής
Οι οφθαλμίατροι αναφέρουν ότι οι χρήστες φακών επαφής όχι μόνο αγγίζουν τα μάτια τους για να βάλουν και να αφαιρέσουν το φακό τους δύο φορές ή περισσότερο την ημέρα, αλλά και τα ίδια τα μάτια τους έρχονται σε επαφή με περισσότερα μικρόβια σε σχέση με εκείνους που δεν τους χρησιμοποιούν.
Τα γυαλιά μπορούν επίσης να προσφέρουν μία ελάχιστη προστασία από οποιαδήποτε σωματίδια του κορονοϊού που περιφέρονται στον αέρα, παρά το γεγονός ότι είναι πιθανότερο να μολυνθείτε από το στόμα και τη μύτη.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, δεν υπάρχει πιθανότητα να μπορείτε να κολλήσετε τον ιό από το ίδιο το μάτι. Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποια απόδειξη για αυτό.
Επιπεφυκίτιδα
Το πιο πιθανό είναι ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα, μια εξαιρετικά μεταδοτική κατάσταση, η οποία αναπτύσσεται στο 1 έως 3% των κρουσμάτων.
Πρόκειται για μια φλεγμονή του επιπεφυκότα, δηλαδή της διάφανης μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά το βλέφαρο και το λευκό μέρος του βολβού. Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης της είναι η αλλεργική αντίδραση και η μόλυνση από ιό ή βακτήριο.
Το περιβάλλον του επιπεφυκότα είναι υγρό και φιλόξενο για του ιούς που μπορούν να κολλήσουν πολύ εύκολα πάνω σε αυτόν ή στον φακό επαφής.
Τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν κνησμό ή κάψιμο, θολή όραση, κόκκινο ή ροζ χρώμα στο λευκό μέρος του βολβού, πύον, βλέννα και κίτρινη εκκένωση που μπορεί να κάνει κρούστα πάνω από τις βλεφαρίδες,κάνοντας τα μάτια να κολλήσουν μετά τον ύπνο.
Αναφορές από την Κίνα και σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι περίπου το 1% έως 3% των ατόμων με Covid-19, είχαν επίσης επιπεφυκίτιδα.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί στο υγρό των ματιών ενός μολυσμένου ατόμου ή από τα αντικείμενα που έχει αγγίξει κάποιος πριν τρίψει τα μάτια του.
Δεν χρειάζεται πανικός
Οι ειδικοί τονίζουν ότι όποιος έχει επιπεφυκίτιδα δεν σημαίνει ότι είναι θετικός στον κορονοϊό
Ο νέος κοροναϊός, είναι μόνο ένας από τους πολλούς ιούς που μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο συνηθισμένο φαινόμενο που δεν προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες ότι και αυτός ο ιός μπορεί να κάνει το ίδιο.
Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που μπορούν να κολλήσουν πολύ εύκολα στον επιπεφυκότα σας ή σε έναν φακό επαφής που εφαρμόζεται πάνω στον βολβό του ματιού.
Πολλοί ιοί και βακτηρίδια πέραν του κορονοϊού, ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα που μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα, όπως και οι μύκητες και τα παράσιτα που συλλέχθηκαν από το κολύμπι στα μολυσμένα νερά.
Αλλεργικές αντιδράσεις στον καπνό ή τη σκόνη, τα σαμπουάν, το χλώριο της πισίνας, ακόμη και οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να αποτελέσουν αιτία εμφάνισης αυτής της λοίμωξης του ματιού. Επιπλέον υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες όπως οι εποχιακές αλλεργίες που καμία από αυτές δεν είναι μεταδοτική.
Παρόλα αυτά, ένα ροζ ή κόκκινο μάτι θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη σημάδι ότι πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας αν παράλληλα εμφανίζετε και άλλα ενδεικτικά συμπτώματα του Covid-19, όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια.
Άλλα συμπτώματα όπως φτάρνισμα και φαγούρα στα μάτια και τη μύτη είναι ενδείξεις αλλεργίας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι και να μην αγγίζετε το πρόσωπο σας. Τα γυαλιά οράσεως θα σας βοηθήσουν να κόψετε αυτήν τη συνήθεια.