Μετά από τα συνεχόμενα δυσάρεστα νέα ήρθε η στιγμή να μάθουμε και κάτι ευχάριστο σχετικά με την εξέλιξη του κορονοϊού.
Οι επιστήμονες που μελετούν τον γενετικό κώδικα του νέου κορονοϊού, λένε ότι δεν φαίνεται να μεταλλάσσεται γρήγορα, επομένως οποιοδήποτε εμβόλιο που αναπτύχθηκε μέχρι στιγμής για τον ιό θα παραμείνει αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα.
Ο Peter Thielen, μοριακός γενετιστής στο εργαστήριο εφαρμοσμένης φυσικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, δήλωσε στη Washington Post ότι υπάρχουν περίπου τέσσερις έως δέκα γενετικές διαφορές μεταξύ των στελεχών που μολύνουν τους ανθρώπους στις ΗΠΑ και του ιού που εμφανίστηκε στο Wuhan της Κίνας.
Ανέφερε ότι πρόκειται για έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταλλάξεων επειδή πέρασε μέσα από έναν μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Στο σημείο αυτό το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί μέχρι στιγμής μπορεί να είναι το ίδιο δραστικό σε σχέση με αυτό της γρίπης που κάθε φορά χρειάζεται και ένα διαφορετικό.
Ο Thielen σύγκρινε το τελικό εμβόλιο με εκείνα που χρησιμοποιούνται για ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά και η ιλαρά, οι οποίες ανοσοποιούν τους ασθενείς μακροχρόνια.
Αντιθέτως, «η γρίπη έχει κάτι που δεν έχει ο κορονοϊός – το γονιδίωμα του ιού της γρίπης χωρίζεται σε πολλά τμήματα, καθένα από τα οποία κωδικοποιεί ένα γονίδιο», δήλωσε ο Benjamin Neuman από το Texas A & M University στο Texarkana. Αυτό σημαίνει ότι όταν μεταλλάσσεται δημιουργεί αμέσως έναν νέο συνδυασμό. Κάπως έτσι ξεκίνησε η γρίπη H1N1.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι μικρές ιογενείς μεταλλάξεις που οδηγούν σε βαριές κλινικές περιπτώσεις δεν είναι πρωτόγνωρες, όμως δεν έχει υπάρξει τέτοια ένδειξη για τον κορονοϊό μέχρι στιγμής. Τα ποσοστά θνησιμότητας σε μέρη όπως η Ιταλία πιθανότατα να οφείλονται σε άλλους παράγοντες.