ΥΓΕΙΑ

Έρχεται νέα μια παρεμβατική θεραπεία για το γλαύκωμα

μάτια

Το γλαύκωμα είναι αποτέλεσμα βλάβης στο οπτικό νεύρο. Καθώς αυτό το νεύρο επιδεινώνεται σταδιακά, αρχίζουν να αναπτύσσονται «τυφλά» σημεία στο οπτικό σας πεδίο. Αν και οι γιατροί δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τα αίτια που το προκαλούν, αυτή η βλάβη των νεύρων σχετίζεται συνήθως με αυξημένη πίεση στο μάτι. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη τύφλωση. Επί του παρόντος, οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν καθημερινές οφθαλμικές σταγόνες ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Πολύ σύντομα όμως, η τεχνολογία υδρογέλης (ένα τεχνητό υδρόφιλο υλικό, ένα δίκτυο πολυμερών που συνδέονται με διάφορους τύπους χημικών δεσμών), θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη διεξαγωγή της θεραπείας για τους ασθενείς.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας έχουν βρει ένα πολυμερές που μπορεί να εγχυθεί μη επεμβατικά στο μάτι. Το πολυμερές αντιδρά για να σχηματίσει μια υδρογέλη, που συγκρατεί αποτελεσματικά ένα κανάλι στον υπερκοροειδή χώρο του οφθαλμού, το οποίο επιτρέπει την αποστράγγιση της πίεσης από το μάτι.

Η διαδικασία χρησιμοποιεί μια μικροβελόνα για να εγχύσει απαλά το τζελ και η θεραπεία διαρκεί για μήνες. Το γεγονός αυτό είναι θετικό γιατί σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο μια ένεση δύο φορές το χρόνο. Οι ερευνητές τροποποιούν τώρα το πολυμερές για να δουν αν μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής κάθε ένεσης.

Ο καθηγητής Μαρκ Πράουζνιτς είπε: «Πιστεύουμε ότι η ένεση θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας στο ιατρείο, κατά τη διάρκεια της ρουτίνας εξετάσεων που ήδη κάνουν οι ασθενείς. Οι ίδιοι, ίσως και να μην χρειαστεί να κάνουν τίποτα παραπάνω για να θεραπεύσουν το γλαύκωμα μέχρι την επόμενη επίσκεψή τους στο ιατρείο».

Αν και η νέα τεχνική δεν μπορεί να θεραπεύσει πλήρως το γλαύκωμα, προσφέρει μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση για να ζήσει κανείς με την ασθένεια, καθώς και να μην ταλαιπωρείται καθημερινά βάζοντας σταγόνες ή να μπει στη διαδικασία χειρουργικής επέμβασης.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, καθώς η τεχνολογία δοκιμάζεται περαιτέρω σε κλινικές δοκιμές.

Διαβάστε επίσης:

Το κόκκινο φως δρα θεραπευτικά στην όραση

Πώς συνδέονται οι εφιάλτες με την υγεία;

Covid-19: Τι να προσέξετε όσοι φοράτε φακούς επαφής

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση