Υγεία

Έρχεται νέο τεστ για τον κορονοϊό που βγάζει ακριβές αποτέλεσμα μέσα σε 5 λεπτά

Photo by Martin Lopez from Pexels

Λόγω της περιορισμένης εργαστηριακής ικανότητας, οι άνθρωποι που κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό, χρειάζεται να περιμένουν μέρες μέχρι να λάβουν το αποτέλεσμα.

Αυτό δυσκολεύει τη διαδικασία στην ιχνηλάτηση των επαφών, ώστε να βρεθούν εγκαίρως άλλοι μολυσμένοι ασθενείς προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

Υπάρχουν κάποια τεστ που βγάζουν γρήγορα αποτελέσματα, όμως δεν είναι πάντα ακριβή και ως συνήθως το κόστος τους είναι υψηλό. Ωστόσο, ένα νέο, πιο οικονομικό τεστ, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπορεί να λύσει και τα δύο προβλήματα παράγοντας αποτελέσματα σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

«Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτού είναι η ταχύτητα – μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα ενός έως πέντε λεπτών για να έχουμε ένα αποτέλεσμα», λέει ο Nicolas Shiaelis, ένας από τους ερευνητές που εργάζονται στην τεχνολογία.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Σε αντίθεση με τις συμβατικές δοκιμές PCR, που ανιχνεύουν γενετικό υλικό και απαιτούν επιπλέον βήματα για την προετοιμασία ενός δείγματος, οι νέες δοκιμές περιλαμβάνουν επιχρίσματα λαιμού που σαρώνονται για σωματίδια ιού.

Το λογισμικό μηχανικής εκμάθησης, προσδιορίζει αυτόματα το παθογόνο με βάση τη χημεία, το μέγεθος και το σχήμα του. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το νέο τεστ μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό με υψηλή ακρίβεια και μπορεί επίσης να τον διακρίνει από άλλους ιούς, όπως αυτός της γρίπης, με τον οποίο παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα.

Για να διευκολυνθεί η ευρεία χρήση αυτής της νέας τεχνικής, οι ερευνητές κατασκευάζουν τώρα μια φιλική προς το χρήστη, αυτόνομη συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έξω από το εργαστήριο. «Ουσιαστικά, ο υποψήφιος της δοκιμής θα παρέχει σάλιο», λέει ο Shiaelis. «Και μετά φανταστείτε κάτι σαν αυτόματο πωλητή. Απλά βάζετε το δείγμα και μετά βγάζει από μόνο του το αποτέλεσμα».

Η συσκευή θα μπορούσε να επιτρέψει ταχεία μαζικά τεστ στα αεροδρόμια, να ελέγχει κάθε επιβάτη πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο και το χαμηλό κόστος της θα μπορούσε να επιτρέψει στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως, να επωφεληθούν από την τεχνολογία.

Οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκινήσουν την ανάπτυξη προϊόντων στις αρχές του 2021 και να έχουν μια εγκεκριμένη συσκευή έξι μήνες μετά. Όπως επισήμαναν οι αξιωματούχοι της υγείας, ακόμα και αν εγκριθεί έως τότε το εμβόλιο, αυτή η τεχνολογία θα εξακολουθεί να είναι πολύ χρήσιμη.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κινδυνεύουμε να μολυνθούμε από κορονοϊό μέσα σε ένα αεροπλάνο

Οι 9 στους 10 ασθενείς που αναρρώνουν από τον κορονοϊό υποφέρουν από τις παρενέργειες του

Ο κορονοϊός σκότωσε περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τις 5 τελευταίες εποχές γρίπης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση