ΥΓΕΙΑ

Φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου είναι 27,5 φορές πιο αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού αντί του remdesivir

θεραπεία
Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Σύμφωνα με το περιοδικό Science, ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του πολλαπλού μυελώματος έχει αποδειχθεί 27,5 φορές πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία του κορονοϊού από το remdesivir. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε σε εργαστηριακές μελέτες με μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα πνευμόνων και νεφρών. Το φάρμακο, Aplidin ή Plitidepsin, ήταν επίσης αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του κορονοϊού σε μελέτες σε ποντίκια.

Το Aplidin, αναπτύχθηκε στην Ισπανία από ένα, φυτοειδές θαλάσσιο ζώο. Έχει περάσει από μια δοκιμή Φάσης II κατά του κορονοϊού, ενώ αναμένεται τώρα και μια δοκιμή Φάσης III.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο, άρχισαν να εξερευνούν τη χρήση του Aplidin ως θεραπεία για τον κορονοϊό από τον Μάρτιο. Αντί να ψάχνει στις βάσεις δεδομένων υπαρχόντων φαρμάκων για να βρει ένα που στοχεύει τον ιό, η «Milwaukee Journal Sentinel» αναφέρει ότι, η ομάδα του πανεπιστημίου, αναζήτησε φάρμακα που θα προστατεύουν τις βασικές ανθρώπινες πρωτεΐνες ώστε να μην αλλοιωθούν από τον κορονοϊό.

Οι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσαν ότι η έρευνα ήταν όντως πολλά υποσχόμενη, αλλά χρειάζεται να επιβεβαιωθεί με δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι αποτελεσματικές θεραπείες θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του αριθμού των θανάτων τη στιγμή που νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές του κορονοϊού εμφανίζονται και εξαπλώνονται.

Τα εγκεκριμένα εμβόλια, φαίνονται να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά έναντι των νέων στελεχών, ενώ ακόμα δεν μπορεί να φανεί εάν όσοι εμβολιάζονται θα πάψουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό.

Μια δεύτερη μελέτη, που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί ή αξιολογηθεί από ομότιμους, δείχνει ότι το Aplidin είναι εξίσου αποτελεσματικό έναντι ενός από τα νέα στελέχη, που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Βρετανία.

«Οι εργασίες για τις θεραπείες συνεχίζονται από την αρχή της πανδημίας και έχουμε ήδη δει τα οφέλη», δήλωσε ο Κρις Μπέιγερ, καθηγητής δημόσιας υγείας της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins Bloomberg της Βαλτιμόρης, στο περιοδικό Sentinel .

Διαβάστε επίσης:

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας

Τα είδη μάσκας που προστατεύουν πραγματικά – Οι νέες οδηγίες για τη σωστή χρήση

Κορονοϊός: Τι λένε τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες για τα εμβόλια

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση