Τα νέα για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι αρκετά ενθαρρυντικά, αφού όπως όλα δείχνουν υπάρχει ένα φάρμακο, που θα μπορούσε να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Αυτά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από τα πρώιμα στάδια έρευνας. Συγκεκριμένα, παραπάνω από το 50% των 40 ασθενών που έλαβαν το “berzosetib», ανταποκρίθηκαν καλά, καθώς σταμάτησε η ανάπτυξη των όγκων τους.
Μία ακόμα πιο θετική παρατήρηση, ήταν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν ακόμα πιο αποτελεσματικό, όταν χορηγήθηκε παράλληλα με τη χημειοθεραπεία, σύμφωνα με τη δοκιμή του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) και του Royal Marsden NHS Trust.
Η δοκιμή σχεδιάστηκε για να ελέγξει την ασφάλεια του.
Το φάρμακο είναι το πρώτο που δοκιμάζεται από μια νέα οικογένεια θεραπειών, οι οποίες εμποδίζουν μια πρωτεΐνη, που εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA.
Ο αποκλεισμός αυτής της πρωτεΐνης, αποτρέπει τους καρκίνους να αποκαταστήσουν τη βλάβη στα κύτταρα τους.
Η μελέτη αφορούσε ασθενείς με πολύ προχωρημένους όγκους, για τους οποίους δεν υπήρχε άλλη θεραπεία.
Ωστόσο, το «ICR» ανέφερε ότι οι ερευνητές βρήκαν κάποιες πρώτες ενδείξεις, που δείχνουν πως το «berzosertib», θα μπορούσε να σταματήσει την ανάπτυξη όγκων.
«Πολύ υποσχόμενο»
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Chris Lord, καθηγητής γονιδιωματικής του καρκίνου στο «ICR», δήλωσε ότι αυτά τα πρώιμα σημάδια ήταν «πολύ ελπιδοφόρα», προσθέτοντας ότι ήταν ασυνήθιστο στις δοκιμές της πρώτης φάσης «να δούμε μια κλινική ανταπόκριση».
Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές, για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. «Αυτή η μελέτη περιελάμβανε μόνο μικρούς αριθμούς ασθενών . Επομένως, είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε το «berzosertib», ένα παιχνίδι αλλαγής στη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο δρ Darius Widera στο πανεπιστήμιο του «Reading».
«Ωστόσο, οι ασυνήθιστα ισχυρές επιδράσεις του, ειδικά σε συνδυασμό με τη συμβατική χημειοθεραπεία, δίνουν λόγους να αισιοδοξούμε σχετικά με τα αποτελέσματα των μελετών παρακολούθησης».
Ένας ασθενής στη δοκιμή, με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου, είχε πολύ καλή αντίδραση μετά τη θεραπεία με berzosertib, καθώς οι όγκοι του εξαλείφθηκαν και παρέμεινε «καθαρός» για δύο χρόνια.
Σε μία ασθενή με καρκίνο στις ωοθήκες, παρατηρήθηκε μείωση στους όγκους μετά από συνδυαστική θεραπεία με το φάρμακο και τη χημειοθεραπεία.
Στο μέλλον, αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της επίδρασης θεραπειών όπως η χημειοθεραπεία και για την αντιμετώπιση της αντίστασης, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε άλλες στοχευμένες θεραπείες.
Ενώ η παραδοσιακή προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου, ήταν η κατηγοριοποίηση του ανά περιοχή όγκου – καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα και ούτω καθεξής – η προσέγγιση ιατρικής ακριβείας, στοχεύει τη γενετική ανωμαλία του όγκου, ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται.
Χρησιμοποιούνται ήδη προσεγγίσεις ακριβείας, για παράδειγμα σε καρκίνους του προστάτη, για να παρεμποδίσουν την επίδραση της ορμόνης τεστοστερόνης, που εμπλέκεται στην ανάπτυξη του όγκου.
Εάν χρησιμοποιηθεί από μόνο του, αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο ήπια επιλογή από τη χημειοθεραπεία, η οποία επιτίθεται στα κύτταρα αδιακρίτως.
Η επόμενη φάση δοκιμασίας του berzosertib είναι ήδη σε εξέλιξη.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος σε πρώιμο στάδιο ανιχνεύεται με εξετάσεις αίματος
Καρκίνος μαστού: Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο
3 γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο, μοιράζονται την ιστορία τους
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις