Από τις τηλεοράσεις μέχρι και τα smartphones, οι περισσότεροι από εμάς περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα πάνω σε μία οθόνη. Μέσω του internet υψηλής ταχύτητας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά άλλα για εξερεύνηση, αφιερώνουμε μεγάλο μέρος του ελεύθερου μας χρόνου, προκειμένου να βρούμε αυτό που ψάχνουμε, ή ακόμα και να χαλαρώσουμε.
Επιπλέον, σχεδόν κάθε δουλειά απαιτεί τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για πολλές ώρες. Ανεξάρτητα από το πώς και γιατί χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές, μπορεί να εξασθενίσει την όραση και να επηρεάσει τη γενική σας υγεία.
Όλες αυτές οι συσκευές εκπέμπουν ένα μπλε φως που έχει τη δυνατότητα να βλάψει τα μάτια σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Τολέδο, το μπλε φως που εκπέμπεται από την τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μια από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η παθολογική κατάσταση, είναι μια οφθαλμική νόσος που συμβαίνει όταν εξασθενεί, το μικρό κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς.
Δείτε πώς το μπλε φως των φορητών υπολογιστών και των smartphone σας βλάπτει την υγεία σας:
Τι είναι το μπλε φως;
Το φως του ήλιου αποτελείται από διαφορετικά χρώματα, που όταν συνδυάζονται μεταξύ τους, παράγουν το λευκό φως που βλέπουμε. Κάθε ένα από αυτά, έχει διαφορετικό μήκος κύματος και λιγότερη ενέργεια.
Οι μπλε ακτίνες έχουν μικρότερα μήκη κύματος και περισσότερη ενέργεια. Ο φορητός υπολογιστής, το smartphone και άλλες τέτοιες συσκευές, εκπέμπουν αυτό το φως που επηρεάζει την όραση, με συνέπεια να ωριμάζει πρόωρα τα μάτια. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι, η έκθεση σε μπλε φως θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψηφιακή καταπόνηση των ματιών και βλάβη στον αμφιβληστροειδή.
Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Τολέδο, διαπίστωσαν ότι μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, αλλά δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα για το πόσος χρόνος χρειάζεται για να βλάψει τα μάτια.
Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία;
Τα μάτια μας δεν μπορούν να μπλοκάρουν σε μεγάλο βαθμό το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των υπολογιστών και άλλων τεχνολογικών συσκευών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να περνά μέσω του κερατοειδούς στην αμφιβληστροειδή μεμβράνη. Η συνεχής έκθεση βλάπτει τα αμφιβληστροειδή κύτταρα και προκαλεί προβλήματα όρασης, τα οποία μπορεί να είναι ήπια μέχρι και σοβαρά.
Επομένως καλό είναι να αποφεύγετε τη μεγάλη έκθεση σε αυτά, όταν δεν εμπίπτει σοβαρός λόγος. Σε περίπτωση που νιώθετε συχνά ενόχληση και διαπιστώσετε ότι αντιμετωπιζετε πρόβλημα, απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο για μία εξέταση. Ακόμα και αν δεν είναι σοβαρό το πρόβλημα, θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές, μία τυχόν θεραπεία ή γυαλιά οράσεως για τις ώρες που κάθεστε μπροστά από αυτές.
Διαβάστε επίσης:
Εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακή υγεία: Τι πρέπει να προσέξετε
6 πράγματα που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών
Προβιοτικά: 8 βασικά οφέλη για την υγεία
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση