Υγεία

Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι του fitness

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Οι συμβουλές γύρω από το fitness είναι πολλές και μερικές φορές μπερδεύουν ως προς το νόημα τους. Στην πραγματικότητα όμως οι αλήθειες είναι απλές.
Κάθε εβδομάδα «έρχεται» στο φως μία καινούρια άσκηση, νέοι guru που γίνονται trend για μια μέρα και νέες μελέτες που «απορρίπτουν» τις προηγούμενες, πάνω που κάποιος θα σκεφτόταν ότι έχει μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι πρέπει να κάνει στην fitness ρουτίνα του.

Η κατάσταση αυτή το μόνο που προκαλεί είναι σύγχυση και απομάκρυνση από αυτό που ισχύει πραγματικά. Δείτε παρακάτω τους 10 μεγαλύτερους μύθους γύρω από το fitness:

1. O πόνος είναι σημάδι ότι εξασκηθήκατε σωστά

Ναι, υπάρχει κάτι μαζοχιστικά ικανοποιητικό στον πόνο μετά το γυμναστήριο αλλά η καθυστερημένη εμφάνιση μυϊκού πόνου «Dom» δεν είναι στην πραγματικότητα ένας πειστικός δείκτης της προόδου. Θεωρείται ότι προκαλείται από τη διαστολή και τη συστολή που συμβαίνει στους μυς. Παρόλα αυτά μπορείτε να εξαλείψετε την πληγή σχεδόν εξ ολοκλήρου διατηρώντας χαμηλούς ρυθμούς.

2. Όσο πιο πολλά είναι τα βάρη που σηκώνετε τόσο πιο μυώδεις γίνεστε
Υπάρχουν δύο τύποι μυϊκών ινών, βραδειάς συστολής τύπου 1 και ταχείας συστολής τύπου 2. Η καλύτερη λύση για την ανάπτυξη των μυών, είναι η γυμναστική με αντιστάσεις όμως όχι απαραίτητα με πολλά κιλά. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, η προπόνηση με λιγότερα βάρη και συχνότερες επαναλήψεις είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με το να σηκώνει κανείς πολλά κιλά.

3. Η κλίμακα είναι άχρηστη

Η αντίληψη αυτή έγινε δημοφιλής από τους σύγχρονους guru, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι η απώλεια βάρους δεν είναι ένα πραγματικό μέτρο προόδου, καθώς οι διακυμάνσεις της ποσότητας νερού που διατηρείται στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε καθημερινές διακυμάνσεις στη ζυγαριά, ενώ η ανάπτυξη των μυών μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των κιλών υποδηλώνοντας ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο. Οι γυμναστές λένε ότι σίγουρα συμβαίνουν κάποιες διακυμάνσεις, όμως με την πάροδο του χρόνου η μόνη αλήθεια βρίσκεται στη ζυγαριά. Το λίπος χάνεται πιο γρήγορα σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένας μυς. Επομένως είναι καλό να παρακολουθείτε το βάρος σας.

 

Photo by Emily Sea on Unsplash

 

4. Η εκγύμναση κάνει κακό στα γόνατα

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο. Αν εφαρμόζετε σωστά τις προβολές και τα καθίσματα σταθεροποιείτε τους μύες γύρω από τους συνδέσμους στα γόνατα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορους τραυματισμούς.

5. Μπορείτε να στοχεύσετε στο σημείο που θα μειώσετε το λίπος

Πολλοί πιστεύουν ότι αν επιθυμούν να αδυνατίσουν στην περιοχή της μέσης και της κοιλιάς θα πρέπει να κάνουν πολλούς κοιλιακούς. Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές γιατί οι κοιλιακοί «δένουν» τους μυες της περιοχής όμως όχι το λίπος. Για να χάσετε λίπος το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι αερόβια άσκηση. Το σώμα έχει την τάση να χάνει πιο γρήγορα το λίπος από τα σημεία από όπου βρίσκονται οι περισσότερες «αποθήκες» λίπους.

6. Όσο λιγότερο ξεκουράζεστε σημαίνει ότι γυμνάζεστε καλύτερα

Εάν πιέσετε τον εαυτό σας για μια ώρα συνεχόμενα, θα αναγκαστείτε να σηκώσετε λιγότερα βάρη, να χαμηλώσετε τους ρυθμούς και γενικά να έχετε λιγότερη απόδοση από ό, τι θα μπορούσατε με μία διαλεμματική προπόνηση. Και το βέλτιστο ποικίλει – για την απώλεια λίπους, οπουδήποτε μεταξύ 15 και 60 δευτερολέπτων μεταξύ των σετ είναι ιδανικό, αλλά για δύναμη θα περάσετε πέντε λεπτά για την προετοιμασία για πολύ έντονες προσπάθειες.

7. Υπάρχει ένας σωστός τρόπος εκγύμνασης

Ο καθένας που γυμνάζεται εντατικά έχει και μία δική του προσωπική άποψη για το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος εκγύμνασης. Αυτό όμως που ισχύει πραγματικά είναι ότι κάθε σωματική δραστηριότητα έχει οφέλη για την υγεία. Ο σωστός τύπος είναι αυτός που δεν θα σας τραυματίζει, θα σας κάνει λυπημένους ή θα σας κάνει να θέλετε να σταματήσετε.