ΥΓΕΙΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα smartphones μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο του δέρματος με μεγάλη ακρίβεια

καρκίνος
Photo by paje victoria on Unsplash

Η ιδέα της χρήσης smartphones για τον εντοπισμό πιθανών καρκίνων του δέρματος υπάρχει παραπάνω από μια δεκαετία, αλλά μέχρι τώρα, η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει αρκετά.

Πρόσφατα, ωστόσο, οι ερευνητές του MIT και του Χάρβαρντ, ανέπτυξαν αλγόριθμους που μπορούν να ανιχνεύσουν καρκίνο του δέρματος με εκπληκτική ακρίβεια.

Μέχρι στιγμής, οι αλγόριθμοι που έχουν δημιουργηθεί για την αυτόματη ανίχνευση καρκίνων του δέρματος έχουν μπορούν και αναλύουν μεμονωμένες βλάβες του δέρματος για περίεργα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά του μελανώματος.

Αυτό όμως που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές από το MIT και το Χάρβαρντ είναι λίγο διαφορετικό. Χρησιμοποίησαν το κριτήριο «άσχημο παπάκι», το οποίο βασίζεται στην ιδέα ότι οι περισσότερες ελιές σε ένα άτομο είναι παρόμοιες. Αυτές που δεν μοιάζουν με τις τυπικές, τα λεγόμενα “άσχημα παπάκια”, αναγνωρίζονται ως προειδοποιητικό σημάδι μελανώματος.

Οι ερευνητές λένε ότι το σύστημά τους είναι το πρώτο του είδους του, που αναπαράγει αυτήν τη διαδικασία και ξεκίνησαν δημιουργώντας μια βάση δεδομένων με περισσότερες από 33.000 εικόνες ευρέως πεδίου, που περιέχουν όχι μόνο το δέρμα ενός ασθενούς, αλλά και άλλα αντικείμενα και υπόβαθρα.

Photo by freestocks on Unsplash

Η ομάδα έφερε την μέθοδο “άσχημο παπάκι” στο μείγμα, δημιουργώντας τρισδιάστατους χάρτες όλων των βλαβών σε μια δεδομένη εικόνα και πραγματοποίησε υπολογισμούς για το πόσο περίεργα ήταν τα χαρακτηριστικά σε κάθε βλάβη. Συγκρίνοντας πόσο ασυνήθιστες είναι ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες σε σχέση με άλλες βλάβες στην εικόνα, το σύστημα είναι σε θέση να εκχωρήσει τιμές και να προσδιορίσει ποιες ήταν επικίνδυνες.

Η τεχνολογία δοκιμάστηκε πρόσφατα για τον εντοπισμό ύποπτων βλαβών σε 68 διαφορετικούς ασθενείς χρησιμοποιώντας 135 φωτογραφίες ευρείας περιοχής. Σε μεμονωμένες βλάβες, δόθηκε βαθμολογία με βάση το πόσο συμφωνούσε το αποτέλεσμα, με τη διάγνωση που έκαναν τρεις εκπαιδευμένους δερματολόγους. Ο αλγόριθμος συμφώνησε με τους δερματολόγους κατά 88 %.

«Αυτό το υψηλό επίπεδο συναίνεσης μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των ανθρώπων ιατρών, είναι μια σημαντική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, επειδή οι δερματολόγοι μεταξύ τους συνήθως συμφωνούν κατά 90%», είπε ο συν-συγγραφέας Τζίμ Κόλινς και συμπλήρωσε: 

«Ουσιαστικά, καταφέραμε να επιτύχουμε ακρίβεια σε επίπεδο ενός δερματολόγου, στη διάγνωση πιθανών βλαβών καρκίνου του δέρματος από εικόνες, που μπορούν να ληφθούν από οποιονδήποτε με smartphone, γεγονός το οποίο ανοίγει τεράστιες δυνατότητες για την έγκυρη διάγνωση και τη θεραπεία του μελανώματος».

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από ροδόχρου ακμή

5 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου

Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση