Υγεία

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες που γεννούν δεν μπορούν να αποκτήσουν ξανά επίπεδη κοιλιά;

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με τη μητρότητα, είναι ότι μια γυναίκα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει ξανά στην αδύνατη σιλουέτα που είχε πριν από τον τοκετό. Πολλές φορές μάλιστα, ο μύθος αυτός αποτελεί και αιτία να αποφεύγει κάποια να συλλάβει εξαιτίας του φόβου ότι θα αλλοιωθεί για πάντα το σώμα της.

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική, όπως λένε οι ειδικοί. Εάν μια γυναίκα ακολουθεί τις κατάλληλες προγεννητικές ασκήσεις και λαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, θα είναι σε θέση να διατηρήσει την εικόνα της, σε περίπτωση που το θέμα αυτό την απασχολεί έντονα.

Κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά, είναι να ξεκινήσει ή να συνεχίσει το πρόγραμμα άσκησής της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πριν το κάνει αυτό, είναι απαραίτητο να ενημερώσει και να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της, για α είναι σίγουρη ότι δεν θέτει σε κίνδυνο το έμβρυο.

Οι προγεννητικές και μεταγεννητικές ασκήσεις, καθώς και η προγεννητική φυσιοθεραπεία από το δεύτερο τρίμηνο και μέχρι 3 μήνες μετά από τον τοκετό, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες. Οι πολυετείς μυϊκές ασκήσεις, είναι επίσης πολύ σημαντικές από αυτή την άποψη. Όλα τα παραπάνω καλό είναι να συνεχιστούν πριν και μετά τη γέννα.

Η άλλη πτυχή που επηρεάζει το αν θα καταφέρει σύντομα να φτάσει το σώμα της στο σημείο που βρισκόταν πριν ξεκινήσει η εγκυμοσύνη, είναι η διατροφή. Πολλές νέες μητέρες πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθούν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, για να έχουν περισσότερη ενέργεια.

Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται περαιτέρω από πολλές από τις παραδοσιακές πρακτικές που λένε ότι μια νέα μητέρα πρέπει να τρέφεται με τρόφιμα που περιέχουν υψηλή ποσότητα κορεσμένων λιπών. Ενώ κάποια ποσότητα λίπους είναι σημαντική για το σώμα, το πολύ δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε επιθυμητό. Οι υγιέστερες πηγές λίπους είναι ψάρια και οι ξηροί καρποί, τα οποία είναι πηγή ωμέγα3 λιπαρών οξέων.

Γενικά όμως η διατροφή είναι απαραίτητο να είναι θρεπτική. Χρειάζονται πολλές βιταμίνες, μέταλλα, φρούτα και λαχανικά. Υπάρχει συχνά η πεποίθηση ότι οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε φρούτα, καθώς μπορεί να επηρεάσει το μητρικό γάλα.

Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τη διατροφή της μητέρας ή την υγεία του μωρού.

Η εγκυμοσύνη αλλάζει το σώμα της γυναίκας και χρειάζεται χρόνος να επανέλθει στην προηγούμενη του μορφή. Γι΄αυτό και δεν χρειάζεται άγχος για μια διαδικασία που έχει προβλεφθεί με συγκεκριμένο τρόπο από την ίδια τη φύση.

Χρειάζονται σχεδόν 40 ημέρες για να ανακάμψει το σώμα. Η μήτρα θα χρειαστεί επίσης χρόνο για να επιστρέψει στο προηγούμενο μέγεθός της, που υπολογίζεται σχεδόν σε 24 εβδομάδες αμέσως μετά τον τοκετό.

Επομένως για αυτό το διάστημα το στομάχι εκ φύσεως δεν μπορεί να είναι επίπεδο. Όμως αυτό δεν σημαίνει οτι είναι κακό.

Απλά χρειάζεται περίπου ενάμισης ή περίπου δύο μήνες για να επιστρέψει στο σχήμα του. Για να κάνετε πιο εύκολη αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να ξεκινήσετε απαλές ασκήσεις όπως περπάτημα περίπου δύο ημέρες μετά τον τοκετό.

Σε περίπτωση που μια γυναίκα γεννήσει με καισαρική, ίσως και να απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αναρρώσει, ανάλογα με την περίπτωση. Μια εβδομάδα ή 10 ημέρες είναι συνήθως αρκετός χρόνος για να ξεκινήσει κανείς με απαλές ασκήσεις.

Η μητρότητα δεν κάνει τη γυναίκα να κερδίζει βάρος. Η αιτία είναι η έλλειψη άσκησης και ακατάλληλης διατροφής. Έτσι, εάν τρέφεστε υγιεινά, ξεκουράζεστε επαρκώς και κάνετε μικρές ασκήσεις, είναι σίγουρο ότι θα καταφέρετε πιο γρήγορα να επαναφέρετε το σώμα σας όπως ήταν πριν τη γέννα.

Διαβάστε επίσης:

Δερματικό τεστ μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τη νόσο του Πάρκινσον

Τι μαρτυρά η ακμή για την υγεία ανάλογα με το σημείο όπου εμφανίζεται

Τα συμπτώματα του έλκους στομάχου και πώς να τα προλάβετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση