Η καθημερινή χρήση ασπιρίνης, έχει ανοίξει αρκετές συζητήσεις σχετικά με τον βαθμό που μπορεί να επηρεάσει θετικά αλλά και αρνητικά την υγεία. Πιο πρόσφατη απ’ όλες είναι το ζήτημα που προέκυψε, για το αν υπάρχει τελικά η δυνατότητα για πιθανή μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μια νέα μελέτη, συνοψίζει τα προηγούμενα ευρήματα της συσχέτισης μεταξύ της τακτικής χρήσης ασπιρίνης και της μείωσης του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων του πεπτικού συστήματος.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη είχε συσχετιστεί με 22 έως 39 % μείωση του κινδύνου αυτών των τύπων καρκίνου.
Αυτά τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη για τη σχέση μεταξύ της τακτικής χρήσης ασπιρίνης και του μειωμένου κινδύνου αυτών των καρκίνων.
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν αυξανόμενες προειδοποιήσεις ότι η τακτική χρήση της ναι μεν μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, όμως ίσως τελικά να μην αξίζει τόσο καθώς υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει αιμορραγία.
Επομένως το ερώτημα που προκύπτει, είναι πότε και για ποιον είναι όντως ωφέλιμη, ως ένα μέτρο πρόληψης από αυτούς τους τύπους καρκίνου;
Ένα νέο έγγραφο εξέτασε 113 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος και τους καρκίνους του κεφαλιού, του λαιμού, του οισοφάγου, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων πόρων.
Οι ερευνητές, με έδρα την Ιταλία, διαπίστωσαν ότι η δόση ασπιρίνης μεταξύ 75 και 100 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 10%. Μια δόση 325 mg ανά ημέρα μείωσε τον κίνδυνο κατά 35%. Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη της ασπιρίνης αυξάνονται με την υψηλότερη δόση.
Ποιος πρέπει να λαμβάνει ασπιρίνη;
Μετά από χρόνια συστάσεων ότι η καθημερινή ασπιρίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για αυτά τα καρδιαγγειακά προβλήματα, μία έρευνα το 2018 και το 2019 άρχισε να αποκλίνει από αυτήν την άποψη.
Ουσιαστικά διαπίστωσε ότι ενώ παρείχε μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, οι περισσότεροι άνθρωποι υπέστησαν επιπλοκές με αιμορραγίες, συμπεριλαμβανομένης της γαστρεντερικής οδού, λόγω της ασπιρίνης.
Το ίδιο καλά, θα πρέπει να αξιολογηθούν τα θετικά και τα αρνητικά, στην περίπτωση που πρόκειται να ληφθεί για την πρόληψη του καρκίνου.
Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και καρκίνου του παχέος εντέρου, αυτές οι ειδικοί συνιστούν καθημερινές μικρές δόσεις ασπιρίνης, για ενήλικες από 50 έως 59 ετών. Η πρόταση απευθύνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 10% κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου εντός των επόμενων 10 ετών και οι οποίοι δεν έχουν αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας.
Οι οδηγίες της Ειδικής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών ( USPSTF ), δηλώνουν ότι τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης δεν εμφανίζονται έως ότου κάποιος πάρει το φάρμακο για 5 έως 10 χρόνια.
Εξαιτίας αυτού, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών είναι λιγότερο πιθανό να δουν τα οφέλη εάν δεν έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν ασπιρίνη, κάποια χρόνια νωρίτερα. Επίσης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, ο κίνδυνος γαστρεντερικής αιμορραγίας αυξάνεται με την ηλικία.
Σε περίπτωση που δεν συστήνεται για εσάς, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να έχετε περισσότερο υπό τον έλεγχό σας.
Αυτοί περιλαμβάνουν την αποφυγή του υπερβολικού βάρους, του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Επίσης εξίσου αρνητικός είναι και ο καθιστικός τρόπο ζωής ή μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας ή μεταποιημένα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου μετά από την ηλικία των 45 ετών, οι τακτικές εξετάσεις όπως οι κολονοσκοπήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων.