Υγεία

Long Covid: Οι χρόνιες επιπτώσεις του κορονοϊού στην υγεία μας

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες με τον κορονοϊό, είναι ότι ακόμα και μετά από τη μόλυνση, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα για αρκετά μεγάλο διάστημα, που δεν αποκλείεται να ξεπερνά ακόμα και τις τρεις εβδομάδες ή και τρεις μήνες.

Μέχρι στιγμής τα δεδομένα δείχνουν ότι το 80% των ασθενών που νοσηλεύονται και το 60% που έχουν διασωληνωθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έχουν επιβιώσει.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν ή και να επανέλθουν ακόμα και ένας ασθενής δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα όταν είχε νοσήσει από τον κορονοϊό.

Από τα παραπάνω προκύπτει ο όρος «long Covid», δηλαδή «παρατεινόμενη νόσος covid». Δηλαδή τα συμπτώματα επιμένουν ή επανεμφανίζονται ακόμα όταν ένας ασθενής ξεπεράσει την κρίσιμη φάση.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν τα ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία από μαρτυρίες ασθενών στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, στα μέσα ενημέρωσης και από τις επιστημονικές έρευνες.

Όλα δείχνουν ότι το 40%-80% των ασθενών που νόσησαν, συνεχίζουν να βιώνουν παρατεταμένα συμπτώματα. Αναφέρονται ως «long-COVID haulers» και παρουσιάζουν μεγάλη ετερογένεια.

Σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται άτομα που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές σε ζωτικά όργανα, όταν βρισκόταν στην οξεία φάση της νόσου και άτομα που είχαν πιο ήπια συμπτώματα, εμφανίζοντας κυρίως διαρκή κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης ή χρόνιο πόνο, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα της ζωής τους για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ανάρρωση.

Σε δημοσίευμα της η Καθημερινή, με στοιχεία των Ελένη Κορομπόκη (διευθύντρια ΕΣΥ, υπεύθυνη μονάδας COVID στο «Αλεξάνδρα»), Δημήτριο Κοντογιάννης (καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κάτοχος της έδρας Robert C Hickey Chair in Clinical Care στο MD Anderson Cancer Center, Χιούστον, ΗΠΑ) και Θάνο Δημόπουλο (καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ), οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να αφορούν παρενέργειες στα εξής:

Αναπνευστικό σύστημα: Το 20% των ασθενών εμφάνισε ταχυκαρδία, ορθοστατική υπόσταση και αίσθημα των παλμών, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό είχε σοβαρότερες επιπλοκές όπως μυοκαρδίτιδα.

Νευρικό σύστημα: Το 10% των ασθενώς ανέφερε απώλεια γεύσης και όσφρησης, ενώ το 1/3 απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης. Επίσης αρκετοί είχαν συχνή κεφαλαλγία και ίλιγγους.

Αιμοποιητικό και ανοσοποιητικό σύστημα: Παρατηρήθηκε αύξηση στους δείκτες φλεγμονής, μεγαλύτερη πιθανότητα για θρομβώσεις καθώς και πυροδότηση ή έξαρση αυτοάνοσων νοσημάτων.

Περισσότερο αναφέρθηκαν τριχόπτωση, αλωπεκία, διαταραχές στα νύχια από το δέρμα, μυοσκελετικά προβλήματα, αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης και χαμηλά επίπεδα σε βιταμίνη D.

Πιο συχνά εμφανίστηκε το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης σχεδόν στους μισούς ασθενείς, ενώ παρατηρήθηκαν και ψυχικές διαταραχές, κυρίως κατάθλιψη και διαταραχή άγχους.

Ακόμα παραμένει άγνωστο το διάστημα που μπορεί να διαρκέσει το «long covid», ενώ θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να διευκρινιστεί πλήρως η συνολική εικόνα του χρόνιου φορτίου της νόσου του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ στο σπίτι: Η FDA ενέκρινε το πρώτο διαγνωστικό τεστ αυτοελέγχου για τον κορονοϊό

Εμβόλιο σε σκόνη -Το επόμενο βήμα της Pfizer στη μάχη με τον κορονοϊο

Βασίλης Κικίλιας: H πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα έρχεται στα τέλη Δεκεμβρίου

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση