Υγεία

Με ποιον τρόπο επηρεάζει το αλκοόλ το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Κάτι που έχει παρατηρηθεί εν μέσω της καραντίνας και του lockdown, είναι ότι ο κόσμος έχει την τάση να καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ. Αυτό άλλωστε μαρτυρά το γεγονός, ότι οι πωλήσεις ποτών αυξήθηκαν μέσα στον Μάρτιο.

Αυτό είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς υγείας σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανησυχούν ότι η αυξημένη κατανάλωση, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ακόμη πιο ευάλωτους στην αναπνευστική νόσο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρότεινε επίσης στους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τον covid-19.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει:«Η συχνή κατανάλωση σχετίζεται με μια σειρά μεταδοτικών και μη μεταδοτικών ασθενειών και διαταραχών ψυχικής υγείας, οι οποίες μπορούν να κάνουν ένα άτομο πιο ευάλωτο στον κορονοϊό. Ειδικότερα, το αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία ».

Αν και τα δεδομένα που αφορούν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και κορονοϊού είναι περιορισμένα, προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση, μπορεί να επιδεινώσει τα αποτελέσματα που προκαλούν άλλες αναπνευστικές ασθένειες, καταστρέφοντας τους πνεύμονες και το έντερο και βλάπτοντας τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανοσολογική λειτουργία.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο υγιές είναι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να καθαρίσει έναν ιό και να ανακάμψει από μια ασθένεια όπως ο covid-19.

Tο αλκοόλ δυσκολεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να προετοιμαστεί και να υπερασπιστεί το σώμα από επιβλαβή μικρόβια.

Στους πνεύμονες, για παράδειγμα, το αλκοόλ βλάπτει τα ανοσοκύτταρα και τις λεπτές τρίχες που έχουν τη σημαντική δουλειά να καθαρίσουν τα παθογόνα από τον αεραγωγό μας.

Photo by Tommy van Kessel on Unsplash

Ομοίως, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο και να καταστρέψει τα καλά βακτήρια που ζουν σε αυτό και διατηρούν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όταν το σώμα δεν μπορεί να καθαρίσει ένα παθογόνο, μια λοίμωξη μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε πιο σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Μία παλιότερη έρευνα, δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε πιο σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων, όπως το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ενηλίκων (ARDS) και άλλες πνευμονικές ασθένειες, όπως πνευμονία, φυματίωση και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.

Πολλοί ειδικοί υγείας υποθέτουν ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τον covid-19.

Το αλκοόλ αποσπά το σώμα από άλλες λειτουργίες

Το ποτό καθιστά επίσης πιο δύσκολο για το σώμα, να ανταποκριθεί σωστά στις άλλες κρίσιμες λειτουργίες του, όπως η καταπολέμηση μιας ασθένειας.

Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ , μόλις πιείτε μια γουλιά αλκοόλ, το σώμα σας δίνει προτεραιότητα στη διάσπαση του αλκοόλ σε σχέση με πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει τρόπο να αποθηκεύει αλκοόλ όπως κάνει με υδατάνθρακες και λίπη, οπότε πρέπει να το στείλει αμέσως στο ήπαρ, για να το μεταβολίσει.

Επιπλέον, το αλκοόλ είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Και όσο λιγότερο κοιμάται ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αρρωστήσει. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κρυολόγημα σε σύγκριση με εκείνους που είχαν 8 ή περισσότερες ώρες ύπνου.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει τον καιρό που απαιτείται για να αναρρώσει ένα άτομο εάν αρρωστήσει, σύμφωνα με την κλινική Mayo .

Ποια ποσότητα θεωρείται υπερβολική;

Σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν είναι σαφές πόσο πολύ είναι το αλκοόλ και πότε αρχίζει να βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η έρευνα έδειξε ότι οι υψηλές δόσεις, περίπου 14 ποτά την εβδομάδα ή περισσότερα από πέντε έως έξι ποτά κάθε φορά, καταστέλλουν άμεσα το ανοσοποιητικό και ότι η κατάχρηση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών.

Γενικά οι γιατροί συνιστούν, να μην πίνετε περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα και να έχετε μόνο δύο έως τρία ποτά κάθε φορά. Για όσους έχουν παράγοντα κινδύνου για τον ιό, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, πρέπει να πίνουν ακόμη λιγότερο.

Η κατώτατη γραμμή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, προειδοποίησαν να αποφύγουμε να πίνουμε αρκετά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Το αλκοόλ μπορεί να έχει μια σειρά επιβλαβών επιπτώσεων στο σώμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου και να τα θέσει περισσότερο σε κίνδυνο για το COVID-19

Όσοι έχουν κάποιο από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για το COVID-19, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, θα πρέπει να πίνουν ακόμη λιγότερο.