To στρες επηρεάζει το σώμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως ο πόνος και η ακμή μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες στον κύκλο, ή ακόμα και να τον διακόψουν.
Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας, είναι πιθανό να αισθάνεστε περισσότερο άγχος από ποτέ ακόμα κι αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει. Μερικά από τα συμπτώματα που θα σας βοηθήσουν να το αντιληφθείτε, είναι ο πόνος στο στήθος μέχρι και μυικοί σπασμοί. Υπάρχουν και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, που ενδέχεται να διακοπεί ο κύκλος, ακόμα και όταν δεν πάσχετε από πολυκυστικές ωοθήκες.
Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτήν τη συναισθηματική κατάσταση, το σώμα απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα κορτιζόλης. Κατά τη διαδικασία αυτή, καταστέλλονται τα φυσιολογικά επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών, κάτι που οδηγεί σε μη φυσιολογική ωορρηξία με συνέπεια τη διαταραχή του κύκλου.
Tο στρες επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταστολή της λειτουργίας του υποθαλάμου, ο οποίος ελέγχει την υπόφυση, τον κύριο αδένα του σώματος, ο οποίος με τη σειρά του ελέγχει τον θυρεοειδή, τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες.
Η δυσλειτουργία των ωοθηκών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την παραγωγή οιστρογόνων, την ωορρηξία ή άλλες αναπαραγωγικές διεργασίες. Το οιστρογόνο είναι μια σημαντική ορμόνη που βοηθά στην κατασκευή της επένδυσης της μήτρας και προετοιμάζει το σώμα για μία εγκυμοσύνη. Εάν οι ωοθήκες δεν λειτουργούν σωστά, οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προσβάλουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο , συμπεριλαμβανομένων των χαμένων περιόδων ή των ακανόνιστων περιόδων.
Η αμηνόρροια, δηλαδή η απουσία περιόδων, μπορεί να συμβεί όταν κάποια έχει περάσει ένα τραυματικό συμβάν. Το καθημερινό άγχος επηρεάζει εξίσου τη διάρκεια και την εμφάνιση του κύκλου της περιόδου.
Η δυσμηνόρροια,είναι η εμμηνόρροια που συνοδεύεται από έντονους πόνους στην κοιλιά και τη μέση και συνδέεται με υψηλές καταστάσεις άγχους, που βιώνουμε αυτές τις εβδομάδες. Η αβεβαιότητα στα επαγγελματικά, η οικονομική αστάθεια και πολλές ακόμα καθημερινές προκλήσεις, επηρεάζουν σημαντικά τον κύκλο μιας γυναικάς.
Αν διαπιστώσετε αλλαγές στο σώμα σας με επίπονα συμπτώματα, τότε δεν πρόκειται για τον κορονοϊό, αλλά για το άγχος σας.
Η μείωση του επιπέδου στρες ή η εύρεση αποτελεσματικών μηχανισμών αντιμετώπισης του, μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να επανέλθει σε μια κανονική εμμηνορροϊκή περίοδο. Η κουβέντα με έναν ψυχολόγο ή ενδεχομένως η λήψη φαρμάκων κατά του άγχους, μπορεί να να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα, επιτρέποντας τελικά το σώμα σας να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του.
Αν και το στρες δεν εξαλείφεται εντελώς από την καθημερινότητα, η εύρεση υγιεινών μεθόδων, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός και η σωστή διατροφή, σίγουρα θα το μετριάσουν.
Η υγιεινή, παίζει και εδώ σημαντικό ρόλο. Όσο σχολαστικα πλενετε τα χέρια σας, άλλο τόσο θα πρέπει να φροντίζετε να είναι καθαρό το μπάνιο και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Καλό είναι να τα αποθηκεύετε σε κλειστά κουτιά για να παραμένουν ανέπαφα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.