Υγεία

#μένουμεσπίτι: Πώς διαχειρίζεται η ημικρανία που προκαλείται από το στρες

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία άλλαξε ριζικά η καθημερινότητα μας, από την εργασία και τη σωματική άσκηση μέχρι και τον ύπνο. Επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν και οι ημικρανίες καθώς τα παραπάνω ανήκουν στους παράγοντες που τις προκαλούν.

Η ακριβής αιτία των ημικρανιών είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα της μη φυσιολογικής εγκεφαλικής δραστηριότητας που επηρεάζει προσωρινά τα νευρικά σήματα και τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί αυτή την αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά οι αιτίες αφορούν βιολογικούς, περιβαλλοντικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που διαφέρουν στον κάθε άνθρωπο.

Τα συμπτώματα είναι ατομικά, αλλά ένας καλός τρόπος για να αρχίσουμε να τα αναγνωρίζουμε είναι να σημειώνουμε σε ένα ημερολόγιο τι νιώθουμε όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας ενοχλεί. 

 

Πιθανές αιτίες:

Ορμονικές αλλαγές

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ημικρανίες κατά τη διάρκεια της περιόδου, πιθανώς λόγω μεταβολών των επιπέδων ορμονών όπως τα οιστρογόνα.

Αυτοί οι τύποι ημικρανιών συμβαίνουν συνήθως μεταξύ 2 ημερών πριν από την έναρξη της περιόδου σας έως 3 ημέρες μετά.

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν μόνο ημικρανίες γύρω από αυτό το διάστημα εμπίπτουν στην περίπτωση της εμμηνορροϊκής ημικρανία.

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι οι ημικρανίες τους βελτιώνονται μετά την εμμηνόπαυση , αν και η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες.

Συναισθηματικοί παράγοντες:

– στρες

– ανησυχία

– ένταση

– κατάθλιψη

Φυσικοί παράγοντες:

– κούραση

– κακής ποιότητας ύπνος

– δουλειά με βάρδιες

– κακή στάση του σώματος

– ένταση στον αυχένα ή τους ώμους

– χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία)

– έντονη άσκηση, αν δεν τη συνηθίζετε

Διατροφικοί παράγοντες:

– χαμένα, αργοπορημένα ή ακανόνιστα γεύματα

– αφυδάτωση

– αλκοόλ

– προϊόντα καφεΐνης, όπως το τσάι και ο καφές

– συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα και τα εσπεριδοειδή

– τα τρόφιμα που περιέχουν την ουσία τυραμίνη, τα οποία περιλαμβάνουν ωριμασμένα κρέατα, εκχυλίσματα ζυμομυκήτων, ρέγγες, καπνιστά ψάρια και ορισμένα τυριά όπως τσένταρ και camembert

– Επίσης, τα τρόφιμα που έχουν αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου, αντί να ψύχονται ή να καταψύχονται, μπορεί να έχουν αυξανόμενα επίπεδα τυραμίνης.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες:

– λαμπερά φώτα

– οθόνες που τρεμοπαίζουν, όπως οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή

– κάπνισμα

– δυνατοί θόρυβοι

– αλλαγές στο κλίμα, όπως αλλαγές στην υγρασία ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

– δυνατές μυρωδιές

Φαρμακευτική αγωγή

Παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Η αποτελεσματικότητα τους είναι ανάλογη με τον χρόνο που θα τα λάβετε. Αν γίνουν γρήγορα αντιληπτά τα πρώτα σημάδια μιας ημικρανίας, τότε τα φάρμακα έχουν περισσότερο χρόνο να απορροφηθούν στο αίμα και να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Αν ήδη έχει εκδηλωθεί η ημικρανία δεν έχουν την ίδια δραστικότητα.

Διαχείριση στρες και άγχος

Για πολλούς, το άγχος προκαλεί ημικρανία. Η τρέχουσα κατάσταση με τον κορονοϊό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ειδικά όσους είναι πιο ανήσυχοι και φοβισμένοι.

Σε αυτή την περίπτωση η διαχείριση του στρες μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ. Αν έχετε ήδη αναπτύξει τεχνικές για να αντιμετωπίζετε το άγχος συνεχίσετε με αυτές.

Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ασκήσεις αναπνοής και yoga, βαθιές ανάσες, σωματική άσκηση (ακόμα κι αν αυτό είναι στο σαλόνι σας) και δημιουργικές δραστηριότητες η ζωγραφική.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσετε τεχνικές απόσπασης της προσοχής όπως η παρακολούθηση αγαπημένων ταινιών ή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Στο σημείο όμως αυτό χρειάζεται προσοχή.

Τα social media αποβάλλουν για λίγο το αίσθημα της μοναξιάς, όμως επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να συμμετάσχετε σε αυτά με θετικό και υποστηρικτικό τρόπο όπως με την αναζήτηση αισιόδοξων συζητήσεων. Το κλειδί είναι να εστιάσετε σε δραστηριότητες που σας βοηθούν να αισθανθείτε καλύτερα.

Ρουτίνα

Πολλοί άνθρωποι με ημικρανία βρίσκουν ότι μια ρουτίνα μπορεί να τους βοηθήσει να διαχειριστούν την ημικρανία τους. Με τα νέα δεδομένα όμως είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε από το σπίτι, προσπαθήστε να παραμείνετε στη συνήθη ώρα εργασίας σας και τα μεσημεριανά σας διαλείμματα και να εφαρμόσετε μια απλή ρουτίνα για να «αφήσετε» την εργασία.

Ύπνος

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια καλή ποσότητα ύπνου. Ίσως να είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείτε αν ανησυχείτε ή η ρουτίνα σας έχει αλλάξει. Ωστόσο, προσπαθήστε να ασκήσετε υγιεινή ύπνου και να διαχειριστείτε οποιοδήποτε άγχος ή στρες. Τώρα που εργάζεστε από το σπίτι, αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να διατηρήσετε το περιβάλλον ύπνου σας χωριστά από κάθε άλλη δραστηριότητα.

Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή και η τήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος είναι σημαντικές για τα άτομα με ημικρανία.

Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των επιθέσεων της ημικρανίας. Oι διαιτολόγοι μπορούν να κατασκευάσουν ένα σχέδιο διατροφής το οποίο θα βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ημικρανίας και θα βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας.

Κορονοϊός

Τα άτομα με ημικρανία μπορεί να ανησυχούν για το αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να έχουν μολυνθεί. Παρόλο που δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία έρευνα για τον κορονοϊό και την ημικρανία, είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι γενικές οδηγίες προφύλαξης και να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.