ΥΓΕΙΑ

Mία εξέταση αίματος οδηγεί πιο γρήγορα και οικονομικά στην ανίχνευση εγκεφαλικών κακώσεων

Επιστήμονες βρήκαν έναν νέο τρόπο για να ανιχνεύουν τις εγκεφαλικές κακώσεις. Μέχρι στιγμής, η μέθοδος με την οποία μπορούν οι γιατροί να εντοπίζουν μία εγκεφαλική βλάβη, είναι μέσω της αξονική τομογραφίας, η οποία ως συνήθως έχει υψηλό κόστος και διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα για να εκτελεστεί.

Οι ερευνητές, προκειμένου να μειώσουν το χρόνο και το κόστος της εξέτασης, στράφηκαν προς μία διαφορετική κατεύθυνση.

Χρησιμοποίησαν μία φορητή συσκευή, η οποία έχει τη δυνατότητα να αποφέρει αποτελέσματα εντός 15 λεπτών. Βασίζεται σε μία σχετικά νέα εξέταση αίματος, που χρησιμοποιεί μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που ονομάζεται GFAP, ως βιοδείκτη, για να αποκαλύψει τη σοβαρότητα της βλάβης του εγκεφαλικού ιστού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό «New Atlas», η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων, FDA, έχει εγκρίνει την πρώτη εξέταση αίματος για την ανίχνευση εγκεφαλικών κακώσεων το 2018, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει ενδοκρανιακές βλάβες μέσω αυξημένων επιπέδων πρωτεΐνης GFAP στο αίμα.

Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος αυτός, είναι πολύ πιο απλός και εύκολος σε σύγκριση με τις αξονικές τομογραφίες που έχουν μεγαλύτερη διαδικασία για να πραγματοποιηθούν. Επίσης τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα μόνο εντός τριών ή τεσσάρων ωρών.  Όμως αυτή η νέα συσκευή επιτόπιων δοκιμών, έχει τη δυνατότητα να κάνει τέτοιου είδους αξιολογήσεις μέσα σε λίγα λεπτά και όχι σε ώρες.

Πρόσφατα, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Pittchburg, διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.500 ασθενείς με εγκεφαλικές κακώσεις, για να διερευνήσουν εάν τα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να ληφθούν νωρίτερα.

Το πλάσμα του αίματος τους, συλλέχθηκε και αναλύθηκε από τη συσκευή, με τους επιστήμονες να αναζητούν επίπεδα GFAP για να προβλέψουν ενδοκρανιακές εγκεφαλικές ανωμαλίες στις αξονικές τομογραφίες που ελήφθησαν στη συνέχεια.

Αυτά τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με έναν άλλο βιοδείκτη, που απελευθερώθηκε στο αίμα ως απόκριση σε εγκεφαλικές βλάβες, που ονομάζονται S100B.

Ενώ τα επίπεδα και των δύο πρωτεϊνών αυξήθηκαν στην ανάλυση του σημείου φροντίδας, το GFAP υπερέβη ουσιαστικά το S100B ως διαγνωστικό δείκτη. Στην πραγματικότητα, η συσκευή απέδωσε τόσο καλά στη χρήση των επιπέδων πρωτεΐνης GFAP για να προβλέψει την ανάγκη για αξονικές τομογραφίες. Η ομάδα λέει ότι τώρα μπορεί να παρέχει εφαλτήριο για πραγματικές λύσεις που προσφέρουν αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των περιττών αξονικών έως και 20 %, κάτι που σίγουρα συμφέρει τόσο από άποψη διαδικασίας όσο και χρημάτων.

 

Διαβάστε επίσης:

To σνακ που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου

Ποιες διατροφικές συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 50%

Τα εγκεφαλικά επεισόδια πλήττουν κυρίως τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση