Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JNeurosci, οι ερευνητές μπορεί να έχουν προσδιορίσει ένα σημαντικό προγνωστικό στοιχείο της ασθένειας που σχετίζεται με την άνοια.
Αναγνώρισαν την αυξημένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο, ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για ψυχική επιδείνωση αργότερα στη ζωή.
Μερικοί άνθρωποι βιώνουν συμπτώματα που σχετίζονται με άνοια νωρίτερα από άλλα, επειδή οι περιοχές του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της μνήμης είναι υπερβολικά δραστικές. Δηλαδή, οι νευρώνες στον ιππόκαμπο περνούν περιόδους χρόνιου αποπροσανατολισμού.
Οι συγγραφείς ξεκίνησαν την έρευνά τους με μια ομάδα μελέτης που αποτελείται από νέους και ηλικιωμένους συμμετέχοντες, χωρίς καμία γνωστική εξασθένηση. Η ομάδα των νέων, περιλάμβανε συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 21 και 28 ετών, ενώ σε αυτή των ηλικιωμένων, συμμετείχαν άτομα ηλικίας 61 και 72 ετών.
Σε όλους ανατέθηκε η εκμάθηση της διάταξης μιας πόλης μέσω εικονικής πραγματικότητας. Μετά την εξερεύνηση της πόλης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν την τοποθεσία των διαφόρων ορόσημων, ενώ αξιολογήθηκε η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων που εμφανίζονται στην αναφορά δεν μπόρεσαν να αποδώσουν όσο οι νεότεροι συμμετέχοντες. Οι πρώτοι χρειάζονταν συνήθως περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθούν με τη διάταξη της πόλης επίσης.
Μετά από επαναλαμβανόμενες συνεδρίες, η απόδοση των νεότερων ενηλίκων βελτιώθηκε, ενώ δραστηριότητα στον ιππόκαμπο μειώθηκε. Ωστόσο, άλλες περιοχές του εγκεφάλου τους που είναι σημαντικές για τη χωρική πλοήγηση, έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα.
Το αντίστροφο παρατηρήθηκε στους ηλικιωμένους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτή η ομάδα δεν μπόρεσε να μειώσει τη δραστηριότητα του ιππόκαμπου. Η εγκεφαλική τους λειτουργία ήταν πολύ έντονη για να διατηρήσει νέες πληροφορίες.
Εκτός από τον προσδιορισμό μιας προηγούμενης μη αναφερόμενης συσχέτισης μεταξύ της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της συχνότητας της άνοιας, οι συγγραφείς της νέας έκθεσης ρίχνουν φως σε νέες πιθανές μεθόδους θεραπείας.
«Η μελέτη μας είναι από τις πρώτες που παρέχουν μια μηχανική περιγραφή για το πώς οι φυσιολογικές αλλαγές στον γηράσκοντα εγκέφαλο επηρεάζουν το σχηματισμό χωρικών γνώσεων. Δείχνουμε ότι η νευρική δραστηριότητα στον ιππόκαμπο που γερνάει και των μεσαίων βρεγματικών περιοχών, αποσυνδέεται από μεμονωμένες καταστάσεις μάθησης», καταλήγουν οι συγγραφείς. «Διαπιστώνουμε ότι η αυξημένη διέγερση του πρόσθιου ιππόκαμπου μπορεί να αποτελέσει πιθανό νευρικό μηχανισμό για τα γνωστικά ελλείμματα στα γηρατειά».
Διαβάστε επίσης:
Με ποιον τρόπο η άσκηση προστατεύει από την άνοια
4 τρόποι για να διατηρήσετε υγιή την όραση σας
Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση