Υγεία

Νέο τεστ βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση του Parkinson

Photo by Maria Lupan on Unsplash

Για τη διάγνωση ασθενών με νόσο του Parkinson, οι γιατροί βασίζονται σε κλινικά σημεία και συμπτώματα. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι απολύτως ακριβής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιπλέκονται οι κλινικές δοκιμές πιθανών θεραπειών.

Το χειρότερο όμως είναι ότι εάν ένας ασθενής διαγνωστεί βάσει ορατών συμπτωμάτων, είναι ήδη πολύ αργά για να λάβει αποτελεσματική θεραπεία, καθώς έχει ήδη γίνει βλάβη στον εγκέφαλο.

Σήμερα όμως τα νέα είναι πιο αισιόδοξα, αφού όπως όλα οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά σε μια αποτελεσματική μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση του Parkinson. Σε μια νέα μελέτη του Iowa State University, οι ερευνητές ανέφεραν ότι έχουν αναπτύξει ένα απλό τεστ δέρματος που μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τη νόσο του Parkinson.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό «Movement Disorders» , η μελέτη δείχνει πώς μια χημική ανάλυση, μπορεί να ανιχνεύσει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης άλφα-συνουκλεΐνης σε δείγματα δέρματος, για να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου του Parkinson. Η χρήση της ανάλυσης μπορεί να οδηγήσει σε προηγούμενη ανίχνευση της νόσου και σε καλύτερες κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Photo by Tatiana from Pexels

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια «τυφλή» μελέτη 50 δειγμάτων δέρματος. Τα μισά προήλθαν από ασθενείς με Parkinson και τα υπόλοιπα από άτομα χωρίς νευρολογική νόσο. Ο προσδιορισμός αυτής της πρωτεΐνης διαγνώστηκε σωστά στους 24 από τους 25 ασθενείς, με τη νόσο, ενώ μόνο 1 στους 25 υγιείς είχε τη συσσώρευση πρωτεΐνης.

Ο συν-ερευνητής της μελέτης Thomas Beach είπε ότι το τεστ, είναι πολύ πιο ακριβές από άλλα διαγνωστικά εργαλεία για το αρχικό στάδιο του Parkinson, το οποίο παρέχει μόνο μια σωστή διάγνωση 50 έως 70 τοις εκατό του χρόνου.

Ο ίδιος δήλωσε πως «Η βελτίωση της κλινικής διαγνωστικής ακρίβειας είναι, κατά τη γνώμη μου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να βρούμε νέες χρήσιμες θεραπείες».

Αν και πρέπει να γίνουν περαιτέρω δοκιμές, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό το εργαλείο πρώιμης διάγνωσης, θα επιτρέψει στους γιατρούς να δοκιμάσουν θεραπευτικές στρατηγικές, σχεδιασμένες να επιβραδύνουν ή να αποτρέψουν την ανάπτυξη προχωρημένων συμπτωμάτων.

 

Διαβάστε επίσης:

8 τρόποι για να πετύχετε την ενδυνάμωση στα γόνατα

Τα 5 μυστικά της μακροζωίας – Οι συμβουλές ενός 80χρονου γιατρού

Tι μπορεί να προσφέρει στην υγεία η aerial yoga;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση