Υγεία

Ο ποιοτικός ύπνος βοηθά στην αποφυγή της νόσου του Αlzheimer

Photo by Emma Simpson on Unsplash

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι νευροεπιστήμονες έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν έναν κρυφό κόσμο χημικών αντιδράσεων, υγρά που ρέουν μέσα και έξω από τον εγκέφαλο και στοιχεία για την πολυάσχολη δουλειά των νευρώνων, που αποκαλύπτουν ότι ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για τον εγκέφαλο, εκτός από τις ώρες που βρίσκεται σε ενεργή λειτουργία.

Όταν η ποιότητα του ύπνου είναι κακή, αυτές οι κρίσιμες δραστηριότητες δεν πραγματοποιούνται και κατά συνέπεια, δεν αισθανόμαστε μόνο κουρασμένοι και ανήσυχοι, αλλά παραμονεύει ο κίνδυνος να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες που οδηγούν σε ορισμένες ασθένειες.

Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash

Ένας από τους λόγους για τους οποίους κοιμόμαστε, φαίνεται τώρα, ότι συμβαίνει για να μπορέσουμε να αμυνθούμε από μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών όπως το Alzheimer και άλλες άνοιες στον κόλπο του εγκεφάλου. Ο Adam Spira, καθηγητής στο τμήμα ψυχικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg, λέει σχετικά: “Ο ύπνος στην πραγματικότητα δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια ή χάσιμο χρόνου. Οι άνθρωποι αστειεύονται ότι θα κοιμηθούν όταν είναι πολύ κουρασμένοι, αλλά μπορεί να καταλήξουν άρρωστοι νωρίτερα αν δεν φροντίζουν γι αυτό. ”

Ενώ οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες συνιστούσαν από καιρό επτά έως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα συμπεριλαμβανομένου κάποιου χρόνου που αφιερώνεται σε βαθύ ή μη REM, ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι λιγότερο σαφής.

Τώρα, χάρη στις νεότερες τεχνολογίες για τη μέτρηση και την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, οι επιστήμονες έχουν ορίσει τις βιολογικές διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου καλής ποιότητας. Όπως όλα δείχνουν φαίνεται πως είναι απαραίτητος για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών διαταραχών, από τη λήθη στους ηλικιωμένους έως τη σοβαρότερη απώλεια μνήμης και τη γνωστική μείωση της άνοιας και της νόσου του Alzheimer, μπορεί να πείσει όλους όσους είναι πολυάσχολοι, ότι ο ύπνος δεν είναι για τους τεμπέληδες .

Για τους ειδικούς στον τομέα του Alzheimer, η έρευνα είναι ιδιαίτερα συναρπαστική. Προς το παρόν δεν υπάρχουν θεραπείες για τη νευροεκφυλιστική ασθένεια και οι στρατηγικές που βασίζονται στον ύπνο μπορεί να ανοίξουν νέους τρόπους για να επιβραδύνουν την εξέλιξή της σε ορισμένες περιπτώσεις και ακόμη και να την αποτρέψουν σε κάποιες άλλες.

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Σύντομα θα ανιχνεύεται με μία απλή εξέταση αίματος

Τι μαρτυρά η ακμή για την υγεία ανάλογα με το σημείο όπου εμφανίζεται

Ποια είναι η λιγότερο γνωστή αιτία κατάθλιψης;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση