Η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, είναι μια ασθένεια των ματιών, που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να οδηγήσει σε ολική τύφλωση στα μεταγενέστερα στάδια της, καθιστώντας την μία από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης σε ηλικιωμένους. Μια νέα θεραπεία που αναπτύχθηκε από ερευνητές στην Ισπανία, έχει πραγματικές δυνατότητες για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας.
H θεραπεία αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Universidad Complutense de Madrid και περιλαμβάνει ένα νέο βιοϋβριδικό τεχνητό αμφιβληστροειδή, κατασκευασμένο από μετάξι και ενισχυμένο με νέα ανθρώπινα κύτταρα, που μπορούν να ενσωματωθούν στο μάτι και να επιδιορθώσουν τη ζημιά που υπέστη.
Όπως αναφέρθηκε από το New Atlas, η συσκευή αποτελείται από πολλά στρώματα αμφιβληστροειδικών κυττάρων, συγκρατημένα μαζί με μεμβράνες από μεταξωτές ίνες – ένα βιοϋλικό 100 % βιοσυμβατό με τον ανθρώπινο ιστό – και περικλείεται σε ένα προστατευτικό πήκτωμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυνατή η χειρουργική εμφύτευση της συσκευής στα μάτια των ασθενών με ωχρά κηλίδα, για την αποκατάσταση της όρασης.
Η νέα τεχνολογία, περιλαμβάνει τύπους κυττάρων που μπορούν να ανιχνεύσουν το φως και θρέφουν τους νευρώνες του αμφιβληστροειδούς. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και τα βλαστοκύτταρα, που μπορούν να βοηθήσουν τα εμφυτευμένα κύτταρα να συνδέονται πιο εύκολα με αυτά των ασθενών.
Ουσιαστικά, ο σκοπός του εμφυτεύματος είναι να βοηθήσει τους νευρώνες να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν, αποκαθιστώντας τη βλάβη που προκαλείται από την ασθένεια της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Ενώ οι κλινικές δοκιμές απέχουν πολύ σε αυτό το στάδιο, η ομάδα εξέτασε τους τεχνητούς αμφιβληστροειδείς σε εργαστηριακές καλλιέργειες και διαπίστωσε ότι οι νευρώνες επέζησαν και μεγάλωσαν, δημιουργώντας νέες συνδέσεις μεταξύ των αμφιβληστροειδικών κυττάρων.
Τα ενθαρρρυντικά αυτά αποτελέσματα, ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω μελέτη, ώστε να έρθει η στιγμή που όλο αυτό θα εφαρμόζεται σε κλινικές δοκιμές.
Η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) αποτελεί το πρώτο αίτιο για τη γενική απώλεια όρασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το μάτι να χάνει αργά και σταδιακά, την ικανότητα να βλέπει καθαρά λεπτομέρειες. Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, στις σύγχρονες κοινωνίες η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είναι η οφθαλμική πάθηση που συναντάται πιο συχνά σε άτομα άνω των 55 ετών.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες, το 1,5% των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών πάσχει από την «υγρή» μορφή αυτής της πάθησης.
Διαβάστε επίσης:
Το κόκκινο φως δρα θεραπευτικά στην όραση
Ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 42%
Ο σύντομος ύπνος μέσα στη μέρα προσφέρει πολλά στη σωματική και ψυχική υγεία
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση