Υγεία

Ο βελονισμός δρα αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας

Φωτογραφία από τον χρήστη Polina Zimmerman στο Pexels

Ο βελονισμός αντί για ένα χάπι, θα μπορούσε να βοηθήσει εκείνους που υποφέρουν από την πιο κοινή μορφή επαναλαμβανόμενης δυσπεψίας.

Ερευνητές στην Κίνα ισχυρίζονται ότι μια πορεία 4 εβδομάδων βελονισμού φαίνεται να ανακουφίζει από τα συμπτώματα του συνδρόμου της δυσφορίας (PDS) μετά από ένα γεύμα, μια μορφή δυσπεψίας που χαρακτηρίζεται από πρώιμη πληρότητα μετά το φαγητό και φούσκωμα του άνω κοιλιακού.

Στη δυτική ιατρική, το PDS αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιόξινα φάρμακα.

Όμως, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο κινέζικης ιατρικής του Πεκίνου, λένε ότι ο βελονισμός είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα “Annals of Internal Medicine”, οι 278 συμμετέχοντες έλαβαν 12 συνεδρίες βελονισμού για 4 εβδομάδες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν «βελτίωση» ή «ακραία βελτίωση» στα συμπτώματά τους. Επίσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν πλήρη επίλυση των συμπτωμάτων τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του βελονισμού σε τρία κύρια συμπτώματα του PDS: πληρότητα μετά το γεύμα, φούσκωμα της άνω κοιλιακής χώρας και πρώιμος κορεσμός.

Ανέφεραν ότι το 83 τοις εκατό των συμμετεχόντων στην πραγματική ομάδα βελονισμού ανέφεραν θετική ανταπόκριση από τη θεραπεία έναντι 52 τοις εκατό στην ομάδα πλαστών βελονισμού.

Και τα τρία συμπτώματα εξαλείφθηκαν μεταξύ του 28% της ομάδας βελονισμού σε σύγκριση με το 18% της ομάδας ελέγχου.

Φωτογραφία από τον χρήστη Polina Zimmerman στο Pexels

Η Jamie Bacharach , ιατρική βελονιστής στο “Acupuncture Jerusalem”, δήλωσε ότι τα γαστρεντερικά προβλήματα προκαλούν μόνο πόνο σε όσους αναζητούν βελονισμό. Σύμφωνα με την ίδια, «η δυτική ιατρική συχνά δεν ταιριάζει καλά με αυτές τις καταστάσεις.»

Υποστηρίζει ότι, ο βελονισμός «χειρίζεται τη ροή ενέργειας κατά μήκος των μεσημβρινών του σώματος». Ακριβώς όπως οι γαστρεντερικές διαταραχές μπορούν να θεωρηθούν ως προβλήματα, που προκύπτουν με την κίνηση των τροφίμων μέσω του στομάχου και των εντέρων, ο βελονισμός επιδιώκει να αντιμετωπίσει την «αντίστροφη ροή» της ενέργειας μέσω του σώματος.

Οι μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργεί ο βελονισμός δεν είναι απολύτως σαφείς, όμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι δρα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα

Ορισμένοι από την ίδια ομάδα ερευνητών, βρήκαν επίσης πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τον βελονισμό για τη θεραπεία της δυσπεψίας.

Το “Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών”, σημείωσε σε μια δήλωση, ότι τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά λόγω του μεγέθους και της δομής του.

Άλλες πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι η θεραπεία της πεπτικής διαταραχής με κουρκούμη, απέδωσε παρόμοια αποτελέσματα με αυτή της χορήγησης σιμεθικόνης, που είναι το κύριο δραστικό συστατικό σε φάρμακα κατά της δυπεψίας.

Η δυσπεψία, μπορεί να οδηγήσει τους πάσχοντες να αποφύγουν τα γεύματα, να περιορίσουν τη διατροφή τους με συνέπεια να χάσουν ακούσια βάρος. Η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά φαίνεται να σχετίζεται με διαταραχή στον άξονα εγκεφάλου. Πιθανόν να συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο κινείται το στομάχι ως απόκριση στα τρόφιμα. Συνήθως, οι άνθρωποι τοποθετούνται σε ένα φάρμακο για τη μείωση του οξέος, για να διαπιστώσουν, αν αυτό είναι αποτελεσματικό.

Κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως να χρησιμοποιούν φυτικές θεραπείες, όπως συμπληρώματα ή άλλους συνδυασμούς βοτάνων. Υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις που μερικοί αντιμετωπίζουν τη δυσπεψία με τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών, τα οποία αλλάζουν τις οδούς επεξεργασίας πόνου. Εναλλακτικά, υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, που χρησιμοποιούν παρεμβάσεις νου-σώματος, οι όπως είναι ο βελονισμός ο οποίος στοχεύει στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και την επεξεργασία πόνου μέσω του εγκεφάλου.