Μερικές φορές μία ακμή είναι τόσο έντονη, που αφήνει ουλές. Ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός σας, μια πραγματική ουλή μετά την ακμή, χαρακτηρίζεται από ανωμαλία στην επιφάνεια του δέρματος. Τα σημάδια που μένουν, έχουν εσοχές και έχουν τραχειά όψη.
Εάν το δέρμα είναι λείο χωρίς αλλαγή στην υφή, πιθανότατα δεν είναι ουλή. Είναι απλώς το ροζ ή το σκούρο σημάδι, που άφησε η ακμή και ονομάζεται μεταφλεγμονώδης υπερχρωματισμός (PIH).
Ως συνήθως είναι παροδικό και εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Για να υποχωρήσει πιο γρήγορα, καλό είναι να εφαρμόζετε καθημερινά αντηλιακό προσώπου, καθώς η έκθεση στο υπεριώδες φως, μπορεί να το διατηρήσει αποχρωματισμένο για πολύ περισσότερο.
Εάν όμως όντως πρόκειται για πραγματικές ουλές, οι δερματολόγοι προειδοποιούν, ότι μπορεί να μην εξαφανιστούν ποτέ. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες θεραπείες, που μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ το δέρμα.
Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές:
Κρέμες και αλοιφές (αποτελεσματικές τόσο για ουλές όσο και για σημάδια)
Όπως θα σας πει οποιοσδήποτε δερματολόγος, οι κρέμες χωρίς ιατρική συνταγή που διατίθενται στο εμπόριο ως θεραπείες ουλής, συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές, δεν υποστηρίζονται από σημαντική έρευνα.
Επίσης, οι ουλές ακμής τείνουν να έχουν εσοχές, που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Αυτό που λειτουργεί καλύτερα, είναι μια κρέμα ή τζελ ρετινοειδούς (που προέρχεται από βιταμίνη Α), η οποία ανακουφίζει σταδιακά τις ουλές, δημιουργώντας νέο κολλαγόνο και ελαστίνη.
Αυτά τα φάρμακα προκαλούν ξηρότητα, απολεπίζουν το δέρμα και το ερεθίζουν, γι ‘αυτό συνιστάται μόνο ένα λεπτό στρώμα λίγο πριν τον ύπνο και να το συνδυάζετε με μια απλή ενυδατική κρέμα για να καταπραΰνει παράλληλα το δέρμα.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που έχετε έντονα σημάδια ακμής, είναι να ζητήσετε την καθοδήγηση ενός δερματολόγου, ο οποίος θα κρίνει ποια είναι η καταλληλότερη για εσάς θεραπεία.
Οι συνηθέστερες είναι οι εξής:
Laser: Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας και τις ουλές, η θεραπεία με laser έχει στόχο τη μείωση της ερυθρότητας, τη, ανάπλαση του δέρματος ή την προώθηση της νέας παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης.
Ενέσεις: Οι μικροσκοπικές ενέσεις ενός στεροειδούς φαρμάκου, μπορούν να αραιώσουν και να εξομαλύνουν τις ουλές, αφού εγχύεται απευθείας μέσα σε αυτές. Η θεραπεία λόγω του προσωρινού της αποτελέσματος, μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 18 μήνες.
Μεσοθεραπεία με μικροβελόνες: Στην μέθοδο αυτή εισάγονται μικροβελόνες γύρω από την περιοχή της ουλής με σκοπό να προωθήσουν την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό με τη σειρά του, κάνει πιο λείο το δέρμα, μειώοντας τις ουλές.
Χημικά πίλινγκ: Πραγματοποιούνται στο ιατρείο του δερματολόγου και στοχεύουν στη μείωση της ουλής. Το είδος που θα χρησιμοποιηθεί, το αποφασίζει ο δερματολόγος, με κριτήριο τον τύπο του δέρματος και τη σοβαρότητα της.
Κρυοθεραπεία: Στην μέθοδο αυτή, η ουλή ψύχεται με ορισμένα διαλύματα που εφαρμόζονται επάνω της. Χρησιμοποιείται κυρίως για να μειωθεί ο όγκος μίας υπερτροφικής ουλής ή χηλοειδούς και για να ανακουφίσει από τον πόνο, τον αποχρωματισμό και τη φαγούρα.
Δερμοαπόξεση: Η θεραπεία αυτή, αφαιρεί την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος με τη χρήση laser, μικροκρυστάλλων ή μίας ειδικής ιατρικής βούρτσας. Μετά την εφαρμογή της, οι ουλές είναι αισθητά πιο λείες.
Σε έντονα σημάδια και πιο σοβαρές περιπτώσεις γίνονται χειρουργεία που περιλαμβάνουν ακόμα και μεταμόσχευση δέρματος.