Υγεία

Ποια είναι τα συμπτώματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού

Photo by Ivan Samkov from Pexels

Η μετάλλαξη του κορονοϊού, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία το Δεκέμβριο. Θεωρείται ότι είναι περισσότερο μεταδοτική και πιθανό να συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους.

Σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη, όσοι μολύνονται είναι πιθανό να εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος και κόπωση και πιο σπάνια αγευσία και ανοσμία.

Ωστόσο, η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, ανακοίνωσε ότι έχουν παρατηρηθεί και άλλες διαφορές μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή του κορονοϊού και των υπόλοιπων ασθενών με covid-19.

Τι ισχύει για την απώλεια γεύσης και όσφρησης

«Η απώλεια της γεύσης και η απώλεια της όσφρησης ήταν σημαντικά λιγότερο κοινές στα θετικά τεστ που ήταν συμβατά με την νέα παραλλαγή παρά στα τριπλά θετικά», ανέφερε η Υπηρεσία μέσω μιας ανάλυσης χαρακτηριστικών συμπτωμάτων σε Άγγλους ασθενείς με κορονοϊό, την περίοδο από 15 Νοεμβρίου 2020 ως 16 Ιανουαρίου 2021.

Στο PCR τεστ (δηλαδή με την μοριακή μέθοδο ανάλυσης PCR) το «τριπλά θετικό» αποτέλεσμα, υποδηλώνει ότι κάποιος μολύνθηκε με τον κορονοϊό, αλλά όχι με το μεταλλαγμένο.

Σύμφωνα με την Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία «Άλλα συμπτώματα ήταν περισσότερο κοινά στους μολυσμένους με τη νέα παραλλαγή με τις μεγαλύτερες διαφορές να είναι ο βήχας, ο πονόλαιμος, η κόπωση, η μυαλγία και ο πυρετός».

Επίσης σημειώνει ότι «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για διαφορές αναφορικά με τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, της δύσπνοιας και των πονοκεφάλων».

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή, οι νεκροί στη Βρετανία ξεπερνούν τον απολογισμό των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πλέον η Βρετανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με παραπάνω 100.000 νεκρούς από κορονοϊό. Η κυβέρνηση, εντείνει τις προσπάθειές της για τον εμβολιασμό με σκοπό να βγάλει τη χώρα από την κρίση, την οποία επιδείνωσε το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας

Τα είδη μάσκας που προστατεύουν πραγματικά – Οι νέες οδηγίες για τη σωστή χρήση

Κορονοϊός: Τι λένε τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες για τα εμβόλια

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση