Υγεία

Ποιες βιταμίνες μας λείπουν όταν δεν κοιμόμαστε καλά

Photo by Anthony Tran on Unsplash

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί που τον επηρεάζουν, είτε θετικά είτε αρνητικά. Οι βιταμίνες, καθώς και τα ανόργανα συστατικά συνδέονται με την αϋπνία, αλλά η σχέση μεταξύ βιταμινών και ύπνου είναι περίπλοκη.

Τα θρεπτικά συστατικά, είναι τα δομικά στοιχεία των νευροδιαβιβαστών, που βοηθούν τον εγκέφαλο μας να ηρεμήσει, οπότε η έλλειψη αρκετών από αυτά μπορεί να τον διαταράξει.

Το σώμα χρειάζεται μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών και μετάλλων για να λειτουργήσει σωστά . Τα λαμβάνετε από τη διατροφή σας, το περιβάλλον και τις εσωτερικές διαδικασίες του οργανισμού σας.

Η έλλειψη βιταμινών ή ανόργανων συστατικών, μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά προβλήματα υγείας, με παρενέργειες τα προβλήματα ύπνου. Όμως τα συμπληρώματα δεν είναι πάντα η λύση. Αξίζει πρώτα να κάνετε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν το πρόβλημα είναι ότι όντως δεν επαρκούν οι βιταμίνες ή εάν αυτή η βιταμίνη δεν επεξεργάζεται καλά από τον οργανισμό σας.

Ακολουθούν παρακάτω τέσσερις βιταμίνες και μέταλλα που συνδέονται με τον ύπνο:

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη αυτή λαμβάνεται κυρίως από το ως του ήλιου. Όταν τα επίπεδα της είναι χαμηλά, τότε είναι πολύ πιθανό να διαταράσσεται ο ύπνος σας.

Για να καταπολεμήσετε την ανεπάρκεια βιταμίνης D, θα πρέπει να εισάγετε πολλά λιπαρά ψάρια στη διατροφή σας, να πάρετε συμπληρώματα και να βγαίνετε στον ήλιο όσο πιο συχνά μπορείτε, στις ώρες που συνιστούν οι γιατροί.

Βιταμίνη Β12: Μετα-αναλύσεις διαφόρων μελετών, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Food Science» το 2017 , βρήκαν πιθανές σχέσεις μεταξύ της βιταμίνης και των προβλημάτων ύπνου.

Ο λόγος για αυτόν τον σύνδεσμο μπορεί να σχετίζεται με την κατάθλιψη, ένα σύμπτωμα της οποίας μπορεί να είναι πρόβλημα ύπνου. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει καταθλιπτικά συμπτώματα , σύμφωνα με το Harvard Health. Εάν αισθάνεστε αυξημένα επίπεδα γενικής χαμηλής διάθεσης, ίσως είναι καλή ιδέα να συζητήσετε τα επίπεδα βιταμίνης Β12 με το γιατρό σας, ειδικά εάν είστε vegan ή χορτοφάγος.

Photo by Gardie Design & Social Media Marketing on Unsplash

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο συμβάλλει στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού, που είναι ο φυσικός κύκλος ύπνου και αφύπνισης. Μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο δρα ως χαλαρωτικό των μυών και προκαλεί βαθύτερο ύπνο. Βοηθά επίσης τον εγκέφαλο να παράγει μελατονίνη και έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται GABA . Και οι δύο σας βοηθούν να νυστάξετε τη νύχτα.

Αν θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα μαγνησίου, καλό είναι να γεμίσετε το ψυγείο με πράσινα φυλλώδη πράσινα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, γάλα και γιαούρτι.

Σίδηρο: Η ανεπάρκεια σιδήρου, αλλιώς γνωστή ως αναιμία, μπορεί να προκαλέσει πλήθος συμπτωμάτων, αλλά συνδέεται και με την έλλειψη ύπνου: η αναιμία, σας κάνει πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών , μια κατάσταση όπου τα άκρα τινάζονται ασυνείδητα τη νύχτα

Χωρίς αρκετό σίδηρο, το σώμα δεν μπορεί επίσης να παράγει ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη. Το σώμα τη χρησιμοποιεί, για να δημιουργήσει μελατονίνη και σεροτονίνη. Η σεροτονίνη επηρεάζει τη διάθεση, τη γνώση και τη συμπεριφορά, ενώ η μελατονίνη επηρεάζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Χωρίς σίδηρο, ολόκληρη αυτή η αλυσίδα καταρρέει.

Για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, δοκιμάστε να πάρετε συμπληρώματα και να ακολουθείτε μία διατροφή με τρόφιμα που τον περιέχουν όπως το κόκκινο κρέας και το σπανάκι

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν διάφορα ζητήματα υγείας, που μπορούν να προκαλέσουν αναιμία , επομένως είναι καλό να κλείσετε ραντεβού για εξετάσεις.

Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε με ανεπάρκειες βιταμινών, είναι ότι μπορεί να μην αντιμετωπίζονται μόνο με συμπληρώματα και αυτό γιατί μπορεί να ευθύνεται ο ίδιος οργανισμός που δεν μπορεί να τις απορροφήσει.

 

Διαβάστε επίσης:

7 βιταμίνες για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Από που μπορείτε να λάβετε σίδηρο σε μία vegan διατροφή

Τι προτείνουν οι νευρολόγοι για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση