Υγεία

Πόνος στη χοληδόχο κύστη: Οι σπιτικές θεραπείες που μπορούν να τον απαλύνουν

Photo by Timur Romanov on Unsplash

Ο πόνος της χοληδόχου κύστης είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τον ορισμό τυχόν πόνου που προκαλείται από οποιαδήποτε ασθένεια σε αυτή.

Τα κύρια προβλήματα που προκαλούν πόνο, είναι οι κολικοί της χολής, η χολοκυστίτιδα, οι χολόλιθοι, η παγκρεατίτιδα και η ανοδική χολαγγειίτιδα.

Ο πόνος σε αυτό το σημείο, μπορεί να είναι σταθερός με διακυμάνσεις στην ένταση του, να χτυπάει στην κοιλιά και την πλάτη και να γίνει ακόμα και ανυπόφορος όταν η περίπτωση είναι σοβαρή.

Η πεπτική οδός απελευθερώνει τη χολή η οποία βοηθά στη διαδικασία πέψης διασπώντας το λίπος από τα τρόφιμα. Η χολή στέλνεται επίσης και στο λεπτό έντερο από τη χοληδόχο κύστη. Όταν παρεμποδίζεται οποιαδήποτε διαδικασία, τότε εμφανίζονται λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες της χοληδόχου κύστης.

Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της νόσου της, που προκαλείται από τη φλεγμονή στην κοιλιά. Ο πόνος της χοληδόχου κύστης, τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται με θεραπεία. Όσο πιο νωρίς ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού, τόσο το καλύτερο.

Αν το αμελήσετε, τότε δε αποκλείεται να επιδεινωθεί το πρόβλημα της υγείας. Σε περίπτωση που νιώσετε πόνο στο σπίτι, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω φυσικές θεραπείες για να ανακουφιστείτε, μέχρι να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Δείτε τις φυσικές θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι. (Η επίσκεψη στο γιατρό είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη)

Γυμναστείτε

Η τακτική ήπια προπόνηση ή άσκηση μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη για να αποτρέψει τη δημιουργία χολόλιθων. Αυτοί, συχνά προκαλούν φλεγμονή, πόνο και λοιμώξεις και μπορούν ακόμη και να μεγαλώσουν σε μέγεθος. Έτσι, η διατήρηση βάρους και η τακτική άσκηση ήπιας έντασης, μπορεί να μειώσει τον πόνο της χοληδόχου κύστης. Οι γιατροί συστήνουν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα για τον έλεγχο βάρους και για ένα υγιές σώμα.

Photo by Sora Shimazaki from Pexels

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Οι κακές διατροφικές συνήθειες με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λίπη. είναι επίσης πρωταρχικοί λόγοι για ασθένειες της χοληδόχου κύστης. Δημιουργήστε ένα διάγραμμα υγιεινής διατροφής με λιγότερο λίπος και περισσότερες φυτικές ίνες για να βελτιώσετε την υγεία σας. Καταναλώστε άφθονα λαχανικά και φρούτα για να βοηθήσετε τη χοληδόχο κύστη να λειτουργεί σωστά. Σκούρα και φυλλώδη χόρτα, ξηροί καρποί, καστανό ρύζι, ολόκληρα γραμμάρια, ψάρι, ελαιόλαδο, φασόλια, εσπεριδοειδή και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είναι ιδανικά.

Θερμότητα στο σημείο

Μια καυτή θερμοφόρα, μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο της χοληδόχου κύστης. Η συμπίεση μπορεί να ηρεμήσει τους σπασμούς για να ανακουφίσει την πίεση από τη συσσώρευση της χολής. Κρατήστε τη θερμοφόρα στην πληγείσα περιοχή για 15 λεπτά μέχρι να ανακουφίσετε τον πόνο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε θερμαντικό κάλυμμα ή μπουκάλι ζεστού νερού.

Τσάι μέντας

Η μέντα έχει μενθόλη, η οποία έχει μια καταπραϋντική ένωση για να ανακουφίσει τον πόνο. Αυτό το τσάι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει τον πόνο στο στομάχι, να βελτιώσει την πέψη και να θεραπεύσει τη ναυτία.

Πρόληψη κουρκουμίνης

Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά είναι αντιφλεγμονώδης και έχει θεραπευτικά οφέλη. Ο κουρκουμάς μπορεί να ρυθμίσει το σχηματισμό της χολής για να διευκολύνει την εκκένωση της χοληδόχου κύστης.  Μπορείτε να το καταναλώσετε, προσθέτοντάς τον στο φαγητό σας ή μπορείτε επίσης να τον πίνετε σε τσάι.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τους σπασμούς της χοληδόχου κύστης και τον πόνο. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στον κίνδυνο σχηματισμού χολόλιθου. Για να ανακουφίσετε τον πόνο, μπορείτε να αναμίξετε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαγνησίου σε ζεστό νερό και να το πίνετε συχνά.

Διαβάστε επίσης:

Παιδικός καρκίνος: Μέχρι και 90% τα ποσοστά ίασης – Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στις θεραπείες για όλα τα παιδιά

5 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου

Πανδημία & Καρκίνος Μαστού: 2ος Κύκλος δωρεάν σεμιναρίων για γυναίκες από το «Άλμα Ζωής»

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση