Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας των ΗΠΑ, περιγράφει ότι οι τένοντες είναι παχιά «κορδόνια» ιστού που συνδέουν τους μύες σας με τα οστά. Βρίσκονται σε όλο το σώμα, από τους ώμους, τους αγκώνες τα χέρια μέχρι και τους αστραγάλους. Όταν παρουσιάζεται φλεγμονή, οι αρθρώσεις μπορεί να πονούν και οι κινήσεις να γίνονται με δυσκολία.
Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να είναι αρκετά έντονος και να σας φοβίσει, ειδικά εάν δεν σας έχει ξανασυμβεί.
Τα πιο ενδεικτικά σημάδια τενοντίτιδας είναι ο πόνος που καθιστά δύσκολη την κίνηση, την αίσθηση τριξίματος γύρω από τον τένοντά σας ή πρήξιμο. Σύμφωνα με το WebMD, οποιοσδήποτε μπορεί να πάσχει τενοντίτιδα, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 40 ετών.
Για ποιο λόγο οι τένοντες παθαίνουν φλεγμονή
Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο τένοντας μπορεί να πάθει φλεγμονή όταν υποστεί χρόνιο στρες ή τραυματισμό. Σύμφωνα με την κλινική Mayo , οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας προέρχονται από τραυματισμό ή επανάληψη κίνησης.
Μπορεί να αναπτύξετε τενοντίτιδα από την εργασία σας, καθώς μια άλλη κύρια αιτία του πόνου τένοντα μπορεί να είναι η κακή στάση του σώματος. Εάν κάθεστε στον υπολογιστή σας όλη την ημέρα και η πλάτη σας δεν υποστηρίζεται από την καρέκλα σας, μπορεί να παρατηρήσετε πόνο.
Επίσης, ένα νέο είδος άσκησης ή ένα χόμπι θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγονή στον τένοντα. Η Verywell Health δηλώνει ότι, ενώ έχετε τένοντες σε όλο το σώμα σας, αυτοί που συνήθως προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα είναι εκείνοι που έχουν λιγότερα αιμοφόρα αγγεία, επομένως η διαδικασία επούλωσης γίνεται πιο αργά.
Η τενοντίτιδα προκαλείται συχνότερα από την υπερβολική χρήση ενός τένοντα κατά τη διάρκεια της εργασίας, του αθλητισμού ή των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Πώς να θεραπεύσετε και να αποτρέψετε την τενοντίτιδα
Εάν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε πόνο γύρω από τις αρθρώσεις σας, τότε η άμεση αντίδρασή σας μπορεί να είναι να σταματήσετε ό, τι κάνετε. Ωστόσο, εάν ο πόνος είναι αποτέλεσμα της εργασίας ή της άσκησής σας, αυτό δεν είναι πρακτικό. Η Healthline εξηγεί ότι εάν ο πόνος επιμένει για μερικές ημέρες και επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες, τότε είναι απαραίτητο να μιλήσετε με το γιατρό σας.
Ο επίμονος πόνος μπορεί να είναι πραγματικά ενοχλητικός και να σας καταβάλει. Ωστόσο, το Ίδρυμα Αρθρίτιδας εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας μπορεί να γίνει στο σπίτι.
Χρειάζεται αρκετή ξεκούραση, πάγο, ανύψωση της περιοχής που πονάει και κομπρέσες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή, ενώ ορισμένα άτομα χρειάζονται ακόμα και χειρουργική επέμβαση.
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και η κλινική Mayo αναφέρει ότι εάν αρχίσετε να παρατηρείτε πόνους και πρήξιμο, καλό είναι να αποφύγετε τις δραστηριότητες που ασκούν πίεση στο σώμα σας. Αν η τενοντίτιδα προέρχεται από κινήσεις που κάνετε κατά την εργασία σας, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για να σας δώσει εναλλακτικές λύσεις. Ίσως χρειαστείτε ένα νέο γραφείο ή καρέκλα, ή μια ζώνη μέσης ή άλλο ανατομικό βοήθημα.
Διαβάστε επίσης:
Ποια είναι η σχέση μεταξύ φλεγμονής και διαβήτη;
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Τι είναι και τι το προκαλεί
Πώς μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία ενός πονοκεφάλου
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση