Υγεία

Πώς η μηχανή που φτιάχνει… μαλλί της γριάς περιορίζει τη μετάδοση του κορονοϊού

Photo by engin akyurt on Unsplash

Από την έναρξη της πανδημίας, το πρώτο ερώτημα που προέκυψε, είναι πώς θα μπορέσουνε να προστατευτούμε από τη στιγμή που δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαθέσιμη θεραπεία.

Το πιο αποτελεσματικό μέσο, το οποίο ισχύει μέχρι και τώρα, είναι η χρήση της μάσκας. Ειδικά οι χειρουργικές N95, έχουν χαρακτηριστεί ως πρότυπο καθώς μπορούν να παρέχουν ακόμα και 100% προστασία, από τα σταγονίδια του κορονοϊού.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτών των μασκών, είναι ότι διαθέτουν ένα ηλεκτρικό φορτισμένο φίλτρο, το οποίο προσελκύει και συγκρατεί ιούς, εμποδίζοντας τους να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα. Αν και παρέχουν την καλύτερη προστασία, η πιο πρακτική λύση, είναι οι υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες μπορούν να πλυθούν αμέσως μετα τη χρήση τους και να αποστειρωθούν.

Σε μια προσπάθεια να βρει μια φθηνότερη εναλλακτική λύση, ένας φυσικός ανακάλυψε πρόσφατα έναν έξυπνο, αλλά μη συμβατικό τρόπο, για να παράγει αυτόν τον πολύ περιζήτητο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό, χρησιμοποιώντας μια μηχανή που παρασκευαζει ένα γνωστό και παραδοσιακό γλυκό, το cotton candy, γνωστό και ως «μαλλί της γριάς».

Αναπτύχθηκε από τον Μάχες Μπάντι, έναν επιστήμονα στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα. Η νέα τεχνική, περιλαμβάνει τη θέρμανση απορριμμένων πλαστικών όπως μπουκάλια ή τσάντες αγορών και στη συνέχεια την τοποθέτησή τους σε μια συνηθισμένη μηχανή που παράγει το συγκεκριμένο γλυκό.

Στη συνέχεια, ο τρόπος με τον οποίο αυτή περιστρέφεται, παράγει ένα σφιχτά υφασμένο υλικό που είναι παρόμοιο με το «μαλλί της γριάς», το οποίο επίσης φορτίζεται με ηλεκτρικό φορτίο από την περιστροφή που κάνει.

Ο Μπάντι έπειτα ενσωμάτωσε αυτά τα φορτισμένα υφάσματα σε μάσκες που σχεδίασε χρησιμοποιώντας έναν εκτυπωτή 3D. Μετά από αυστηρές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μικροσκοπικών επιθεωρήσεων και συγκρίσεων με φίλτρα N95, ο φυσικός διαπίστωσε ότι τα φίλτρα ήταν εξίσου αποτελεσματικά με τα τυπικά αναπνευστικά τύπου N95 στην αποτροπή εισπνοής των σωματιδίων του κορονοϊού.

Αν και ο επιστήμονας δεν σχεδιάζει προς το παρόν να παράγει μαζικά αυτές τις μάσκες, η διαδικασία έχει δημοσιευτεί λεπτομερώς σε ένα ερευνητικό έγγραφο, με σκοπό να επιτρέψει σε άλλους να το κάνουν.

Διαβάστε επίσης:

Χρειάζεται να αντικαθιστούμε την υφασμάτινη μάσκα προσώπου με μια καινούρια;

«Δεν έχει να κάνει με τη μάσκα φίλε μου»: Η ανάρτηση του πνευμονολόγου Αντώνη Χατζηγεωργίου που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό

3 tips για να επικοινωνείτε καλύτερα όταν φοράτε μάσκα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση