Υγεία

Πώς να αντιμετωπίσετε τα σημάδια της εμμηνόπαυσης

Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash

Η εμμηνόπαυση περιγράφεται ως ο χρόνος στη ζωή κάθε γυναίκας, όταν σταματά η περίοδος και οι ωοθήκες χάνουν την αναπαραγωγική τους λειτουργία. Με πιο απλά λόγια, αποτελεί το τέλος της εμμηνόρροιας κάποιου.

Μπορεί να διαγνωστεί διεξοδικά όταν έχουν περάσει 12 μήνες χωρίς εμμηνορροϊκή περίοδο. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση τείνει να αρχίσει στην ηλικία μεταξύ 45-55 ετών. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις παρενέργειες της και να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις παρενέργειες της εμμηνόπαυσης

Νυχτερινές εφιδρώσεις: Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μπορεί να νιώσετε έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το αρνητικό είναι ότι αυτό ενδεχομένως να σας διαταράξει τον ύπνο και να σας προκαλέσει αναστάτωση. Φορέστε ελαφριά ρούχα και ρυθμίστε με το κλιματιστικό τη θερμοκρασία του δωματίου προτού ξαπλώσετε να κοιμηθείτε για να αποφύγετε όσο είναι δυνατόν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Εξάψεις και αύξηση βάρους: Ίσως να αισθανθείτε μια ξαφνική αίσθηση πυρετού. Οι γιατροί αναφέρουν, ότι αυτό πιθανότατα προκαλείται από τις αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος. Η παρενέργεια αυτή, έχει συνήθως διάρκεια, από δευτερόλεπτα έως και κάποια λεπτά και δημιουργεί μία άβολη αίσθηση. Για να το αντιμετωπίσετε μπορείτε να ρίξετε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπο, ή οτιδήποτε άλλο σας βοηθά να δροσιστείτε εκείνη τη στιγμή. Επιπλέον, η αύξηση βάρους, είναι κάτι που παρατηρείται κατά την εμμηνόπαυση, λόγω έλλειψης οιστρογόνων και αυξημένης εναπόθεσης λίπους.

Κολπική ξηρότητα: Λόγω της έλλειψης της ορμόνης οιστρογόνου, ο κόλπος μπορεί να γίνει ξηρός και λεπτός. Έτσι, η ενυδάτωση του κόλπου μπορεί να είναι χρήσιμη.

Αλλαγές στη διάθεση: Οι ψυχικές διακυμάνσεις είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές παρενέργειες της εμμηνόπαυσης, λόγω του άγχους. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος για κατάθλιψη.

Δεδομένου ότι υπάρχει συνεχής αλλαγή στο σώμα, μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία.

Photo by Artem Beliaikin on Unsplash

Τι συνιστούν οι γιατροί:

Παραμείνετε σε μια ισορροπημένη διατροφή: Προσπαθήστε να τρώτε τρόφιμα που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Φάτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Μείνετε ενυδατωμένες πίνοντας πολύ νερό και αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά.

Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου και κορεσμένων λιπών για να διατηρήσετε τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του βάρους σας. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D για να δημιουργήσετε ισχυρότερα οστά και να διατηρήσετε την οστεοπόρωση. Κόψτε το κάπνισμα και μειώστε αρκετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Παραμείνετε σωματικά δραστήριες: Η άσκηση σε καθημερινή βάση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάθλιψη, το άγχος και την αύξηση βάρους. Επιλέξτε μία δραστηριότητα που να σας ταιριάζει, όπως κολύμπι, yoga, τρέξιμο και περπάτημα. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός. Mε τους τρόπους αυτούς, θα είστε σε θέση να καταπολεμήσετε το άγχος και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Πηγαίνετε για τακτική εξέταση: Για να αποφύγετε τους καρκίνους του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας, θα χρειαστεί να κάνετε ιατρικές εξετάσεις, που συνιστά ο γιατρός σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι κατάλληλοι τρόποι για να προστατευτείτε από κολπίτιδα

Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε

Καρκίνος του πεπτικού συστήματος: Σε ποιες περιπτώσεις δρα προληπτικά η ασπιρίνη

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση