Υγεία

Πώς να εμποδίσετε τη σμίκρυνση των μυών μετά την ηλικία των 30

Photo by MARK ADRIANE on Unsplash

Η ηλικία μετά τα 30 είναι η καμπή που οι μύες αρχίζουν να συρρικνώνονται. Μια νέα μελέτη, παρουσιάζει έναν ακόμη λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να σταματήσουμε τις αθλητικές δραστηριότητες.

Μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα μιτοχόνδρια, τα οργανίδια που παράγουν ενέργεια μέσα στα κύτταρα. Αυξάνει επίσης την παροχή αίματος, την αποβολή τοξινών και τη δύναμη των οστών .

Ενώ πολλές μελέτες εκφυλισμού μυών επικεντρώνονται σε πολύ ηλικιωμένα άτομα, η αργή πτώση του μυϊκού ιστού στο σώμα μας, ξεκινά στην πραγματικότητα στα 30 μας, με μέσο όρο μεταξύ 3 έως 5 τοις εκατό απώλεια μυών κάθε χρόνο.

Ευτυχώς, οι μύες μας μπορούν να αναγεννηθούν, οπότε με λίγη προσπάθεια από την πλευρά μας, μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτήν τη σπατάλη.

Η ανάπτυξη των μυών ή η αναγέννηση μετά από τραυματισμό, περιλαμβάνει δορυφορικά κύτταρα . Όταν χωρίζονται σε μια νέα γενιά κυττάρων, μπορούν είτε να γίνουν μυοβλάστες, δηλαδή κύτταρα που στη συνέχεια χωρίζονται σε μυϊκά κύτταρα, είτε να αυξηθούν.

Photo by Wesley Tingey on Unsplash

Η παραμέληση της άσκησης προκαλεί προβλήματα, διότι όπως όλα τα κύτταρα, καταστρέφονται και τα δορυφορικά. Ακόμα και όταν το σώμα βρίσκεται σε αδράνεια, εξακολουθεί να παράγει κυτταρικά απόβλητα.

Έτσι, εάν τα δορυφορικά κελιά παραμείνουν αδρανή για πολύ καιρό, η συσσώρευση αποβλήτων μπορεί να προκαλέσει βλάβη, εμποδίζοντας τα κύτταρα να διαιρεθούν και να αντικατασταθούν. Ακόμα χειρότερα, στους γπιο γερασμένους μύες, εάν δεν είναι ενεργοποιημένοι, τα δορυφορικά κύτταρα μπορούν να κολλήσουν στην αδρανή φάση και να χάσουν κάθε ικανότητα διαίρεσης και πολλαπλασιασμού.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ικανά να αντικαταστήσουν τα μη λειτουργικά μυϊκά κύτταρα με νέα υγιή και να προκαλέσουν κινητικά προβλήματα.

Έτσι, δίνοντας σε αυτά τα κύτταρα ένα τακτικό προϊόν μέσω της άσκησης, για να τους υπενθυμίσει πώς να είναι ενεργά, βοηθά περισσότερα από αυτά να διατηρήσουν την πλήρη λειτουργία τους.

Ωστόσο σύμφωνα με την ομάδα, η άσκηση από μόνη της δεν αποτρέπει όλα τα ελαττώματα που σχετίζονται με την ηλικία στον σκελετικό μυ.

Ο πληθυσμός των δορυφορικών κυττάρων εξακολουθεί να μειώνεται σε κάποιο βαθμό με την ηλικία. Ανεξάρτητα από το γεγονός αυτό, πρέπει να επιδιώκουμε δια βίου την άθληση και να αποφεύγουμε όσο είναι εφικτό την καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ακριβείς μηχανισμοί που συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, αλλά ούτε και η συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Προτείνουν να επικεντρωθεί περισσότερη έρευνα σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Με το σκελετικό μυ που αποτελεί το 40 τοις εκατό του σώματός μας σε βάρος, είναι λογικό ότι η κατάσταση του όγκου αυτών των κυττάρων να έχει τεράστιες επιπτώσεις στη συνολική υγεία μας.

Η μυϊκή δύναμη συσχετίζεται με την αυξημένη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε . Έτσι, αυτή η πτυχή της βιολογίας των δορυφορικών κυττάρων, είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που η άσκηση βοηθά να διατηρήσουμε την υγεία των μυών και γενικότερα όλου του οργανισμού μας.