Υγεία

Πώς να σταματήσετε τη μετάδοση του κορονοϊού σε έναν εσωτερικό χώρο

Photo by Anna Shvets from Pexels

Η νόσος covid-19, είναι γνωστό ότι μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων και αερολυμάτων στον οργανισμό, μέσω του αναπνευστικού. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας, είναι οι εποχές που ο κόσμος αρρωσταίνει περισσότερο, ενώ σε συνδυασμό με την απειλή του κορονοϊού, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αρκετά αυξημένος.

Ωστόσο, οι κλειστοί χώροι είναι δύσκολο να αποφευχθούν, ειδικά για τους μήνες όπου το κρύο γίνεται εντονότερο. Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να προστατευθείτε καλύτερα, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες μέσα σε αυτόν.

Η Shelly Miller είναι καθηγήτρια μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της επικεντρώνεται στο πώς να ελέγχει τη μετάδοση των μεταφερόμενων μολυσματικών ασθενειών σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ecowatch, οι κλειστοί χώροι δεν είναι τόσο επικίνδυνοι για την μετάδοση ασθενειών, ότι ο αέρας μέσα σε αυτούς είναι καθαρός.

Photo by engin akyurt on Unsplash

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εισέρχεται στο εσωτερικό καθαρός αέρας, που θα ανανεώνει τον υπάρχοντα μέσα σε αυτό.

Σε εμπορικά κτίρια, ο εξωτερικός αέρας αντλείται συνήθως μέσω συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC). Στα σπίτια, ο εξωτερικός αέρας μπαίνει μέσα από ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, εκτός από το να μπαίνει μέσα από διάφορα άλλα ανοίγματα.

Ο καθαρός αέρας, αραιώνει κάθε μολυσματικό παράγοντα σε ένα κτίριο, είτε είναι ιός είτε κάτι άλλο μειώνοντας την έκθεση σε αυτόν. Οι περιβαλλοντικοί μηχανικοί, έχουν τρόπους να υπολογίζουν το ποσοστό που ο αέρας μέσα σε ένα κτίριο αντικαθίσταται με τον εξωτερικό μέσα σε μία ώρα.

Ενώ η ακριβής τιμή εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων και το μέγεθος του δωματίου, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι περίπου έξι αλλαγές στον αέρα ανά ώρα είναι καλές για ένα δωμάτιο 3x3m, με τρία έως τέσσερα άτομα μέσα σε αυτό. Σε μια πανδημία, αυτό θα πρέπει να είναι υψηλότερο.

Πολλά κτίρια βέβαια, δεν πληρούν αυτές τις απαιτήσεις, αλλά υπάρχει λύση και γι’ αυτό. Το να διατηρείτε ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες είναι μια καλή αρχή. Η τοποθέτηση ενός ανεμιστήρα σε ένα παράθυρο, μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά την ανταλλαγή αέρα. Σε κτίρια που δεν διαθέτουν λειτουργικά παράθυρα, μπορείτε να αλλάξετε το μηχανικό σύστημα εξαερισμού για να αυξήσετε τον αέρα που αντλεί. Αλλά σε οποιοδήποτε δωμάτιο, όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι μέσα, τόσο πιο γρήγορα θα πρέπει να αντικατασταθεί ο αέρας.

Εάν βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο που δεν μπορεί να πάρει αρκετό εξωτερικό αέρα, σκεφτείτε να προμηθευτείτε με ένα φίλτρο καθαρισμού αέρα. Αυτές οι μηχανές αφαιρούν σωματίδια από αυτόν, συνήθως χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο κατασκευασμένο από πυκνά υφασμένες ίνες. Μπορούν να συλλάβουν σωματίδια που περιέχουν βακτήρια και ιούς και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μετάδοσης ασθενειών.

 

Διαβάστε επίσης:

Παύση στην έρευνα δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca – Εκδηλώθηκε “ανεξήγητη ασθένεια” σε συμμετέχοντα

Αποτυγχάνει το Πείραμα της Σουηδίας για τον κορονοϊό;-Έκρηξη κρουσμάτων και σκέψεις για εφαρμογή μέτρων

Τι να κάνετε εάν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει κοντά σας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση