Οι περισσότεροι από τους μικροτραυματισμούς που συμβαίνουν κατά την άσκηση, μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε πάντα με βεβαιότητα, είναι το πότε πρέπει να θερμαίνουμε το τραυματισμένο σημείο και πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε πάγο.
Οι αθλητίατροι συμβουλεύουν, ότι ο γενικός κανόνας λέει ότι η θερμότητα είναι καλό να χρησιμοποιείται για να χαλαρώνουν οι μύες πριν από την γυμναστική, ενώ το κρύο νερό και ο πάγος, είναι τα κατάλληλα μέσα για να μειώσετε το πρήξιμο μετά από τραυματισμό.
Πότε είναι καλό να θερμαίνετε τους μύες
Πριν ξεκινήσετε την προπόνηση σας, η θερμότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ζεστάνετε τους κρύους τένοντες και τις αρθρώσεις, όπως και τους ανελαστικούς μύες. Η θερμότητα προκαλεί το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας περισσότερο αίμα στην περιοχή. Αυτό παρέχει επιπλέον οξυγόνο, το οποίο τους τροφοδοτεί και βοηθά έναν αθλητή να αγγίξει πιο γρήγορα την ταχύτητα που επιδιώκει.
Η προθέρμανση πρέπει να γίνεται για να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Πιθανότατα να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν αντιμετωπίζετε ένα χρόνιο πρόβλημα, όπως έναν τραυματισμό ή τενοντίτιδα και αυτό γιατί η θερμότητα χαλαρώνει τον σκληρό ιστό.
Οι θερμοσυσσωρευτές και τα μαξιλάρια θέρμανσης, είναι εύκολοι τρόποι εφαρμογής, αλλά οι ειδικοί συνιστούν να τοποθετήσετε ένα σεντόνι μεταξύ του δέρματος και της πηγής, για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκαυμάτων. Δεν υπάρχει συνιστώμενος χρόνος. Η πιο έγκυρη μέθοδος για να το καταλάβετε, είναι να «ακούσετε» το σώμα σας.
Πότε να χρησιμοποιείτε κρύο
Αμέσως μετά τον τραυματισμό και για τις επόμενες εβδομάδες, είναι η καλύτερη στιγμή για να παγώσετε τους μύες. Το ανοσοποιητικό σύστημα, ξεκινάει τη διαδικασία επούλωσης, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και προκαλεί φλεγμονή. Η διαδικασία αυτή, προκαλεί πρήξιμο και πόνο.
Το κρύο, έχει ως αποτέλεσμα, τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και περιορίζει την υπερβολική ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται το πρήξιμο. Επίσης, είναι ιδανικό για το μούδιασμα του πόνου και σας δίνει τη δυνατότητα, να επιστρέψετε νωρίτερα στις αθλητικές σας δραστηριότητες.
Μετά από μια πολύ έντονη προπόνηση ή εάν έχετε έναν τραυματισμό, η εφαρμογή πάγου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου των μυών.
Οι αθλητίατροι λένε ότι δεν χρειάζεται να μουλιάσετε σε ένα λουτρό πάγου για αποθεραπεία. Μία απλή σακούλα τυλιγμένη σε πετσέτα, είναι υπέρ αρκετή. Αυτό που πρέπει να σιγουρέψετε, είναι ότι ο πάγος δεν αγγίζει γυμνό δέρμα, για να αποφύγετε τυχόν κρυοπαγήματα.
Περισσότεροι τρόποι για να απαλύνετε τον πόνο
Για να μειώσει ακόμη περισσότερο το πρήξιμο, οι ειδικοί συνιστούν ελαστικό επίδεσμο ή κάλτσα συμπίεσης. Οι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν διαρροή αίματος στον χώρο γύρω από τους ιστούς, γι’ αυτό και όταν τραυματιζόμαστε στους αστραγάλους, σχηματίζουμε έντονους μώλωπες.
Ωστόσο προειδοποιούν, ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι όντως λειτουργούν ορισμένες θεραπείες, όπως αλοιφές χωρίς ιατρική συνταγή. Όμως ο πόνος είναι τόσο υποκειμενικός, που εάν αυτές συμβάλλουν στη βοήθεια ενός ασθενούς, δεν υπάρχει λόγος να μην τις χρησιμοποιήσετε.
Διαβάστε επίσης:
5 τρόποι να ανακουφιστείτε άμεσα από τον πονοκέφαλο
Έρευνα: Πώς τα έμφυλα στερεότυπα οδηγούν σε υποτίμηση του γυναικείου πόνου
Οι σπιτικές θεραπείες που δρουν ενάντια στον πονόλαιμο
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση