Τα φάρμακα ακόμα και τα πιο «αθώα» που μπορούμε να αγοράσουμε χωρίς τη συνταγή γιατρού, δεν παύουν να χρειάζονται προσοχή στον τρόπο που τα καταναλώνουμε.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ, κάθε χρόνο πλήττονται 1.5 εκατομμύρια άνθρωποι από την κακή ή λανθασμένη χρήση φαρμάκων.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν από μια δηλητηρίαση μέχρι και το θάνατο, αν δεν ξέρουμε πώς και πότε να τα καταναλώσουμε.
Σύμφωνα με το WebMD, που ειδικεύεται σε θέματα υγείας, δείτε ποια είναι τα 6 κοινά λάθη που κάνουμε με τα φάρμακα, με αποτέλεσμα να θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο.
Ανάμιξη φαρμάκων που αλληλοεπιδρούν αρνητικά μεταξύ τους
Συνδυασμοί όπως αντικαταθλιπτικά με μεθαδονη ή παυσίπονα με συμπληρώματα, μπορεί να είναι καταστροφικ;a για την υγεία. Στην πρώτη περίπτωση το ένα αυξάνει την ηρεμιστική δράση του άλλου, ενώ στη δεύτερη, μπορεί να προκύψει πρόβλημα επειδή δεν ξέρετε τι υπάρχει μέσα στα συμπληρώματα.
Επίσης καλό είναι να γνωρίζετε, ότι πολλά αντιβιοτικά, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών.
Ανάμιξη φαρμάκων με αλκοόλ
Ο κύριος λόγος που πρέπει να αποφεύγεται αυτός ο συνδυασμός, είναι επειδή μπορεί να βλάψει το συκώτι. Επίσης δεν αποκλείεται να προκαλέσει ναυτία, εμετό, εξάψεις, πονοκέφαλο και στομαχόπονο.
Έχετε απορίες σε μία συνταγογράφηση και δεν ρωτάτε το γιατρό σας
Όταν ο γιατρός γράφει μια συνταγή που πρέπει να ακολουθήσετε ως θεραπεία, χρειάζεται να γνωρίζετε ποιο είναι το όνομα αυτού του φαρμάκου και σε τι χρησιμεύει, ώστε να ξέρετε πόσες φορές τη μέρα μπορείτε να το λάβετε και τι είδους παρενέργειες μπορεί να σας προκαλέσει.
Πήρατε λανθασμένη συνταγή από το φαρμακείο
Αν και αυτή η περίπτωση δεν αφορά ένα δικό σας λάθος, μπορεί ο φαρμακοποιός να παρερμηνεύσει τα γράμματα του γιατρού και να σας δώσει ένα άλλο φάρμακο.
Καλό είναι να προσέχετε και να γνωρίζετε ήδη από το γιατρό σας ποιο αναγράφεται στη συνταγή.
Δεν ακολουθείτε τις οδηγίες
Μπορεί να χρειάζεται να πάρετε ένα φάρμακο σε συγκεκριμένες δόσεις και χρονικό περιθώριο, που αν δεν τηρησετε τις οδηγίες να μην είναι αποτελεσματικό. Γι’ αυτό μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας, αν δεν έχετε καταλάβει πώς ακριβώς πρέπει να το κάνετε.
Δεν υποβάλλετε ερωτήσεις ως ασθενής
Μη θεωρείτε τίποτα αυτονόητο και μη θεωρείτε ότι το μόνο που απαιτείται από εσάς είναι να τηρείτε πιστά τις ώρες που πρέπει να λάβετε ένα φάρμακο. Κάντε ερωτήσεις στο γιατρό σας που θα σας φανούν χρήσιμες χωρίς να σας αφήνουν με ερωτηματικά όπως: «Σε τι χρησιμεύει; Τι μπορώ να περιμένω όσον αφορά την απόκριση; Δεν ενδείκνυται για χρήση με οποιοδήποτε από τα άλλα φάρμακα που έχω;»
Διαβάστε επίσης:
Το αντίσωμα – όπλο στα χέρια των γιατρών ενάντια στον κορονοϊό
Tι μπορεί να προσφέρει στην υγεία η aerial yoga;
Τα απρόσμενα πλεονεκτήματα που έχει το 20λεπτο περπάτημα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση