ΥΓΕΙΑ

Τα μαλλιά που γκριζάρουν από το στρες μπορούν να επανέλθουν στο φυσικό τους χρώμα

Photo by Alexander Krivitskiy on Unsplash

Ένας από τους λόγους που αποχρωματίζονται τα μαλλιά είναι εξαιτίας του στρες. Αν και το γκριζάρισμα αποτελεί παγκόσμιο χαρακτηριστικό της διαδικασίας της γήρανσης, οι μηχανισμοί για το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, ακόμα δεν έχουν γίνει απόλυτα κατανοητοί.
Η κατάσταση κάποιες φορές μπορεί να γίνει αναστρέψιμη, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Columbia. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Ενώ το ψυχολογικό στρες συνδέεται με την ανθρώπινη βιολογική γήρανση και προκαλεί το γκριζάρισμα της τρίχας στα ζώα, καμία άλλη μελέτη έως τώρα δεν έχει εξετάσει τη διαδικασία αυτή στους ανθρώπους.
Έχουμε αναπτύξει μια προσέγγιση για την ποσοτικοποίηση των γεγονότων που προκαλούν τον αποχρωματισμό των μαλλιών και των σχετικών πρωτεϊνικών χαρακτηριστικών τους, μαζί με μεμονωμένες ανθρώπινες τρίχες, με αποτέλεσμα να προσδιορίσουμε ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα γήρανσης», ανέφεραν οι ερευνητές στην εφημερίδα τους που δημοσιεύθηκε στο «bioRXiv» .

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Columbia και στο «Miami Miller School of Medicine», έχουν αποδείξει ότι τα γκρίζα μαλλιά που σχετίζονται με το άγχος, θα μπορούσαν να επανέλθουν στο φυσικό τους χρώμα, μετά τη λήξη ενός γεγονότος που το προκάλεσε.

Η μελέτη

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το ρόλο της μελανίνης και άλλων πρωτεϊνών, που δίνουνν στα μαλλιά το φυσικό τους χρώμα. Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά 14 άτομα, τα οποία επέτρεψαν στους επιστήμονες να συλλέξουν τρίχες από τα μαλλιά τους και από ορισμένα άλλα σημεία του σώματος τους.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν 400 δείγματα και αναλύθηκαν μέσω μίας νέας τεχνικής απεικόνισης, που ανιχνεύει τα επίπεδα των χρωστικών που υπάρχουν σε διάφορα μέρη των κλώνων των μαλλιών.

Photo by Alexander Krivitskiy on Unsplash

Βασικά ευρήματα της μελέτης

• Μερικά από τα μαλλιά ήταν γκρίζα στις άκρες και όχι στις ρίζες

• Δεδομένου ότι τα μαλλιά μεγαλώνουν από τις ρίζες τους, υποδηλώνει ότι είχαν γίνει γκρίζα σε ένα συγκεκριμένο σημείο και αργότερα επανήλθαν στο αρχικό τους χρώμα

• Γνωρίζοντας ότι τα μαλλιά μεγαλώνουν με έναν ορισμένο ρυθμό, ήταν δυνατό να υπολογιστεί πότε άρχισαν να γκριζάρουν και πότε ξαναγύρισαν στο φυσικό τους

• Ένας συμμετέχων στη μελέτη που πήγε για διακοπές, παρατήρησε ότι τα μαλλιά του επανήλθαν στο φυσικό τους χρώμα

• Το άγχος μπορεί όντως να ευθύνεται για τον αποχρωματισμό της τρίχας. Μόλις όμως μετριάσει και υποχωρήσει, τα μαλλιά επιστρέφουν στο φυσικό τους χρώμα

• Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για το γκριζάρισμα που σχετίζεται με το στρες και παρατηρείται μετά από μία στρεσογόνα κατάσταση.

Οι ερευνητές σήμερα υποστηρίζουν ότι αυτή η μελέτη, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αναστρεψιμότητα στα γκρίζα μαλλιά. Επιπλέον παρέχει ένα νέο μοντέλο για την εξέταση του πώς τροποιείται η γήρανση στον άνθρωπο.

 

Διαβάστε επίσης:

Για ποιους λόγους είναι κακό να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά

Tι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε νερό κάθε πρωί με άδειο στομάχι

Τα “κρυφά” οφέλη της αερόβιας άσκησης για την υγεία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις