Υγεία

Θα μπορούσαν οι «αντιβιταμίνες» να είναι η θεραπεία της αντοχής στα αντιβιοτικά;

Photo by James Yarema on Unsplash

Ο πρώτος φυσικός «δολοφόνος» βακτηρίων, η πενικιλίνη, ανακαλύφθηκε σχεδόν πριν από έναν αιώνα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία φαρμάκων, τα αντιβιοτικά.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις ήταν η κύρια αιτία θανάτου εκείνη την εποχή, επομένως μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα φάρμακα, έδωσαν στους γιατρούς έναν τρόπο να τις καταπολεμήσουν.

Δυστυχώς, όσο περνούσαν τα χρόνια, εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης τους, ορισμένα βακτήρια άρχισαν να εξελίσσονται, για να αντιστέκονται στα άλλοτε αποτελεσματικά αντιβιοτικά.

Αυτά τα superbugs έχουν αναπτύξει αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «αντοχή στα αντιβιοτικά» και αποτελούν μια θανατηφόρα απειλή. Παρόλα αυτά, μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν ίσως να έχει βρει μια λύση.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Η ερευνητική ομάδα πειραματίζεται με αντιβιταμίνες, δηλαδή ουσίες που επηρεάζουν τη λειτουργία των βιταμινών, για την καταπολέμηση της αντιβακτηριακής αντοχής. Μερικά βακτήρια εξαλείφουν τον ανταγωνισμό τους παράγοντας αντιβιταμίνη για τη βιταμίνη Β1, η οποία σκοτώνει άλλα βακτήρια στο περιβάλλον τους, οπότε οι ερευνητές αναρωτιούνται, εάν αυτή η φυσική ικανότητα θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ιατρική χρήση για τον άνθρωπο.

Η αντιβιταμίνη Β1, είναι σχεδόν όμοια με την ίδια τη βιταμίνη, εκτός από ένα επιπλέον άτομο, οπότε οι ερευνητές αποφάσισαν να επικεντρωθούν σε αυτό. Όταν εξέθεσαν το ανθεκτικό στα φάρμακα E.coli στην αντιβιταμίνη Β1, διαπίστωσαν ότι το επιπλέον άτομο παρεμβαίνει στη λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών των βακτηρίων.

«Το ένα και μόνο επιπλέον άτομο στην αντιβιταμίνη, δρα σαν ένας κόκκος άμμου σε ένα σύνθετο σύστημα μετάδοσης, μπλοκάροντας τις λεπτές ρυθμίσεις της μηχανικής του», δήλωσε ο ερευνητής Kai Tittmann σε δελτίο τύπου .

Αφού πραγματοποίησαν αυτήν την ανακάλυψη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστών για να προβλέψουν με ποιον τρόπο η αντιβιταμίνη, θα επηρέαζε τους ανθρώπους σε ένα πραγματικό περιβάλλον.

Με βάση αυτή τη νέα έρευνα, η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι η αντιβιταμίνη Β1, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει τη βάση για ένα εντελώς νέο αντιβιοτικό.

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Chemical Biology», αποτελεί μία μόνο λύση που οι επιστήμονες εργάζονται για να αντιμετωπίσουν την αντοχή στα αντιβιοτικά.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς ξεχωρίζουν τα συμπτώματα του κορονοϊού από το κρυολόγημα

Tι κρύβεται πίσω από την έντονη εφίδρωση

3 συμπτώματα που προμηνύουν καρδιακή προσβολή για τις γυναίκες

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση