Aρκετά πιο πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, ένας Γερμανός γιατρός, βοήθησε στην ανάπτυξη και την τυποποίηση της οσμής για ασθενείς που παρουσίασαν ανοσμία, απώλεια αίσθησης οσμής ή ακόμη και παροσμία , (μια παραμορφωμένη αίσθηση οσμής).
Η διαδικασία είναι λίγο κουραστική αλλά αρκετά απλή. Περιλαμβάνει σύντομες εισπνοές τεσσάρων αιθέριων ελαίων για 20 δευτερόλεπτα κάθε μέρα, για αρκετούς μήνες. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να απεικονίζουν τις αναμνήσεις που σχετίζονται με κάθε άρωμα καθώς μυρίζουν.
Το πρωτόκολλο θεραπείας με οσμή δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε άτομα με παροσμία. Ο δρ Τόμας Χάμελ ζήτησε από 40 ασθενείς με παραμορφωμένη αίσθηση οσμής να ακολουθήσουν το σχήμα και διαπίστωσαν ότι μετά από 12 εβδομάδες, όλοι οι συμμετέχοντες ανέκτησαν τουλάχιστον κάποια αίσθηση οσμής, σε αντίθεση με εκείνους στην ομάδα ελέγχου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια ομάδα που ονομάζεται “AbScent” βοηθά να φέρει τη θεραπεία όσφρησης σε ένα ευρύτερο κοινό. Η ιδρύτρια, Κρίσι Κέλι, έχασε την αίσθηση της όσφρησης μετά από ιογενή λοίμωξη το 2012, αλλά όταν πήγε να εξερευνήσει τη θεραπεία με οσμή, βρήκε πολύ λίγους διαθέσιμους πόρους. Το “AbScent” προσφέρει τώρα έναν οδηγό τεσσάρων αρωμάτων για τη θεραπεία μυρωδιάς και η Κέλι δημιούργησε μια ομάδα στο Facebook για ασθενείς με κορονοϊό, που έχουν ανοσμία, για να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες.
Η απώλεια μυρωδιάς που σχετίζεται με τον κορονοϊό, προκαλεί ανησυχία στους γιατρούς, διότι σε αντίθεση με το κρυολόγημα που οδηγεί και αυτό σε απώλεια όσφρησης οι ασθενείς μπορούν να αισθάνονται απόλυτα υγιείς και απλώς δεν έχουν όλη την αίσθηση της όσφρησης.
Αυτή η αίσθηση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη επειδή βασίζεται όχι μόνο σε ό, τι λαμβάνουν οι αισθητήρες, αλλά και στο πώς ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει αυτές τις πληροφορίες.
Το ευχάριστο είναι ότι, ομάδες όπως το AbScent βοηθούν στη διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θεραπεία με οσμή, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για ασθενείς με μακρά συμπτώματα κορονοϊού.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: 11 ερωταπαντήσεις για το εμβόλιο, τα rapid tests και τα φάρμακα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση