Υγεία

Τι είναι το σύνδρομο γλουτιαίας αμνησίας και πώς αντιμετωπίζεται

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε μία αρκετά καθιστική ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι καθόμαστε σε μια καρέκλα ή σε ένα μέρος πολύ περισσότερο από ό, τι θα έπρεπε. Πολλοί λόγω εργασίας αναγκάζονται να περνούν καθιστοί παραπάνω από 8  ώρες τη μέρα, κάτι που δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία.

Η συνήθεια αυτή σε καθημερινή βάση, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Μια από τις επιπλοκές στην υγεία που ονομάζεται σύνδρομο γλουτιαίας αμνησίας είναι επίσης πολύ συχνή. Το να κινείσαι περισσότερο και να κάθεται λιγότερο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα αν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Σε αυτήν την κατάσταση, οι μύες των γλουτών μας υπόκεινται βλάβη και αυτό μπορεί να επηρεάσει την πλάτη, τα γόνατα και πολλά άλλα.

Σε αυτό το σύνδρομο, οι μύες των γλουτών σταματούν να λειτουργούν σωστά. Με την καθιστική ζωή, οι μύες γίνονται παθητικοί και το σώμα ξεχνά πώς να τους ενεργοποιήσει. Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό δεν είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, αλλά οι μύες των γλουτών μας είναι από τους μεγαλύτερους μυς και είναι πολύ σημαντικοί για πολλές κινήσεις που κάνουμε. Όταν δεν λειτουργούν σωστά, άλλα μέρη του σώματος πρέπει να εργάζονται σκληρότερα.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Ποια είναι τα συμπτώματα:

Οι γλουτοί σας θα αισθανθούν μούδιασμα και ακόμη και πόνο.

Πόνος στο ένα ή και στα δύο ισχία, στο κάτω μέρος της πλάτης και στα γόνατα.

Χάνεται το σχήμα των γλουτών ακόμη και μετά από έντονη προπόνηση.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε γλουτιαία αμνησία, συμβουλευτείτε έναν γιατρό και διαγνώστε σωστά.

Πρόληψη και θεραπεία:

Το ανεβοκατέβασμα σε σκάλες μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς αυτή η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προωθήσει την ενεργοποίηση των μυών και των τενόντων

Φροντίστε να ασκείστε καθημερινά για να ενεργοποιήσετε τους γλουτούς σας

Μετακινήστε όσο το δυνατόν περισσότερο

Κάντε διαλείμματα και αφήστε την καρέκλα σας τουλάχιστον κάθε μισή ώρα

Εκπαιδεύστε το σώμα σας για να είστε πιο ευέλικτοι

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια υγιεινή διατροφή

Μειώστε το υπερβολικό βάρος καθώς δίνει περισσότερο λίπος στους γλουτούς σας

Ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της δύναμης και της ευελιξίας των γλουτών, των κάμψεων του ισχίου και των αρθρώσεων του ισχίου.
Ασκήσεις αντιστάσεων με λάστιχο
Squats και παραλλαγές τους
yoga/pilates

Η σωστή θεραπεία του συνδρόμου, εξαρτάται από το πόσο έχει προχωρήσει. Σε σοβαρές περιπτώσεις, συνιστάται η φυσιοθεραπεία και η θεραπεία μασάζ. Εάν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός στους τένοντες και τους μύες, συνιστάται επίσης θεραπεία με πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) ή κάτι παρόμοιο. Μερικοί γιατροί μπορεί ακόμη και να σας συνταγογραφήσουν φάρμακα. Με τη σωστή θεραπεία και άσκηση, μπορείτε να αντιστρέψετε το σύνδρομο.

 

Διαβάστε επίσης:

Γυμναστική στο σπίτι: Ασκήσεις για τονωμένους γλουτόυς

Πώς να χάσετε βάρος με γυμναστική σύμφωνα με το σχήμα του σώματος σας

6 φυτικά συστατικά που απομακρύνουν την κυτταρίτιδα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση