Υγεία

Tι συμβαίνει στην απώλεια ακοής και τι την προκαλεί

Photo by Samuel Dixon on Unsplash

Το αυτί σας αποτελείται από τρεις κύριες περιοχές: εξωτερική, μεσαία και εσωτερική. Τα ηχητικά κύματα περνούν από το εξωτερικό του και προκαλούν δονήσεις στο τύμπανο. Αυτό με τη σειρά του και τρία μικρά οστά του μεσαίου, ενισχύουν τις δονήσεις καθώς ταξιδεύουν στο εσωτερικό αυτί. Εκεί, οι δονήσεις αυτές, περνούν μέσω υγρού σε σχήμα σαλιγκαριού στο εσωτερικό αυτί (κοχλία).

Συνδεδεμένα στα νευρικά κύτταρα του κοχλία είναι χιλιάδες μικροσκοπικές τρίχες που βοηθούν στη μετάφραση των ηχητικών δονήσεων σε ηλεκτρικά σήματα που μεταδίδονται στον εγκέφαλό σας. Ο εγκέφαλός σας μετατρέπει αυτά τα σήματα σε ήχο.

Οι αιτίες της απώλειας ακοής περιλαμβάνουν:

Ζημιά στο εσωτερικό αυτί

Η γήρανση και η έκθεση σε δυνατό θόρυβο, μπορεί να προκαλέσουν φθορά στις τρίχες ή στα νευρικά κύτταρα του κοχλία, που στέλνουν ηχητικά σήματα στον εγκέφαλο. Όταν αυτές οι τρίχες ή τα νευρικά κύτταρα καταστρέφονται ή λείπουν, τα ηλεκτρικά σήματα δεν μεταδίδονται τόσο αποτελεσματικά, και συμβαίνει απώλεια ακοής.

Μεγαλύτερους τόνους μπορεί να σας πνίξουν. Μπορεί να είναι δύσκολο για σας να διαλέξετε λέξεις από το θόρυβο του περιβάλλοντος.

Σταδιακή συσσώρευση του κεριού του αυτιού

Το κερί μπορεί να μπλοκάρει τον ακουστικό πόρο και να αποτρέψει την αγωγή των ηχητικών κυμάτων. Η αφαίρεση του κεριού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ακοής σας.

Λοίμωξη στο αυτί και ανώμαλες οστικές αυξήσεις ή όγκοι

Στο εξωτερικό ή στο μέσο αυτί, οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής.

Ραγισμένο τύμπανο (διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης)

Οι δυνατές εκρήξεις θορύβου, οι ξαφνικές αλλαγές στην πίεση, το ερέθισμα του τυμπάνου με ένα αντικείμενο και η μόλυνση μπορεί να προκαλέσουν ρήξη του αυτιού και να επηρεάσουν την ακοή.

Photo by Hayes Potter on Unsplash

Οι παράγοντες που μπορεί να βλάψουν ή να οδηγήσουν σε απώλεια των τριχών και των νευρικών κυττάρων στο εσωτερικό αυτί περιλαμβάνουν:

Γήρας

Με την πάροδο του χρόνου, οι εσωτερικές δομές του αυτιού αποδυναμώνουν.

Δυνατός θόρυβος

Η έκθεση σε δυνατούς ήχους μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του εσωτερικού του αυτιού. Μπορεί να προκληθεί ζημιά με μακροχρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους ή από σύντομη έκρηξη θορύβου, όπως από πυροβολισμό.

Κληρονομικότητα

Η γενετική προδιάθεση, μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητους σε βλάβες στο αυτί από ήχο ή από τη γήρανση.

Επαγγελματικοί θόρυβοι

Οι εργασίες όπου ο δυνατός θόρυβος αποτελεί τακτικό μέρος του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως η γεωργία, η κατασκευή ή η εργοστασιακή εργασία, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο αυτί.

Ψυχαγωγικοί θόρυβοι

Η έκθεση σε εκρηκτικούς θορύβους, όπως από πυροβόλα όπλα και κινητήρες τζετ, μπορεί να προκαλέσει άμεση, μόνιμη απώλεια ακοής. Άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα θορύβου περιλαμβάνουν, μοτοσικλέτες, ξυλουργικές εργασίες ή η υπερβολικά δυνατή μουσική.

Μερικά φάρμακα

Φάρμακα όπως το αντιβιοτικό γενταμικίνη, το sildenafil (Viagra) και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας, μπορούν να βλάψουν το εσωτερικό του αυτιού. Προσωρινές επιδράσεις στην ακοή σας μπορεί να εμφανιστούν εάν πάρετε πολύ υψηλές δόσεις ασπιρίνης, άλλα παυσίπονα, ανθελονοσιακά φάρμακα ή διουρητικά.

Μερικές ασθένειες

Ασθένειες ή παθήσεις που οδηγούν σε υψηλό πυρετό, όπως μηνιγγίτιδα, μπορεί να βλάψουν τον κοχλία.

Πρόληψη

Προστατέψτε τα αυτιά σας

Ο περιορισμός της διάρκειας και της έντασης της έκθεσής σας στον θόρυβο είναι η καλύτερη προστασία. Στο χώρο εργασίας, οι πλαστικές ωτοασπίδες ή τα καλύμματα αυτιών με γλυκερίνη μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αυτιών από τον καταστροφικό θόρυβο.

Ελέγξτε την ακοή σας

Σκεφτείτε τακτικές εξετάσεις ακοής εάν εργάζεστε σε θορυβώδες περιβάλλον. Εάν έχετε χάσει κάποια ακοή, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποφύγετε περαιτέρω απώλεια.

Αποφύγετε τους ψυχαγωγικούς κινδύνους

Δραστηριότητες όπως το κυνήγι, η χρήση ηλεκτρικών εργαλείων ή οι δυνατές συναυλίες, μπορεί να βλάψουν την ακοή σας με την πάροδο του χρόνου. Το να φοράτε προστατευτικά ακοής ή να κάνετε διαλείμματα από το θόρυβο μπορεί να προστατεύσει τα αυτιά σας. Η μείωση της έντασης της μουσικής είναι επίσης χρήσιμη.