Κόπωση, είναι η εξάντληση ή κούραση που μπορεί να αισθάνεται κάποιος, ακόμα και όταν δεν συντρέχει κάποιος ουσιαστικός λόγος. Η έννοια της είναι αρκετά γενική, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποτελεί από μόνη της ένα από τα συμπτώματα, που χαρακτηρίζουν ένα πλήθος παθήσεων και ασθενειών.
Αρκετά συχνά και ειδικά στις γυναίκες, ο μεγαλύτερος παράγοντας που μπορεί να την προκαλέσει, είναι η ορμονική δυσλειτουργία.
Η ορμόνη που σχετίζεται άμεσα με την κόπωση ονομάζεται λεπτίνη. Αυτή είναι ο λόγος που μπορεί να νιώθετε συνεχώς εξάντληση. Αν αναγνωρίζετε τα δύο παρακάτω συμπτώματα, τότε μάλλον έχετε υπερβολικά αυξημένη ποσότητα από αυτή:
-Ομίχλη εγκεφάλου
-Δυσκολία στον ύπνο
-Αύξηση βάρους / δυσκολία απώλειας βάρους
-Συνεχής πείνα
-Ανησυχία
-Αλλαγές διάθεσης
-Υψηλή πίεση του αίματος
«Σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν κάποια ανισορροπία στη λεπτίνη», ισχυρίζεται ο ειδικός μεταβολικής ιατρικής Ρον Ρόζντειλ, MD. Η ορμόνη λέει στον εγκέφαλο ότι είστε χορτάτες, ελέγχει την ενέργεια και παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της απόκρισης στο στρες και του μεταβολισμού. Η λεπτίνη είναι ο πιο ισχυρός ρυθμιστής του σώματος.
Αλλά όταν έχετε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό, το σώμα σας δεν ακούει τα μηνύματα του, με αποτέλεσμα να αντιστέκεται στη λεπτίνη.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα / υδατάνθρακες, αυξάνει τα επίπεδα της. Αλλά οι περισσότεροι δεν θα συνδέσουν τα ασαφή συμπτώματα όπως η κόπωση, η ομίχλη εγκεφάλου και οι πονοκέφαλοι, με μειωμένη σηματοδότηση λεπτίνης.
Σχέση μεταξύ της υψηλής λεπτίνης και του διαβήτη
Ολοένα και περισσότερες έρευνες, δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης, μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη. Τον λόγο εξηγούν οι επιστήμονες του Harvard: Η υπερβολική λεπτίνη κλείνει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο, που χρειάζονται για να ενεργοποιήσουν την ινσουλίνη. Αυτή η διακοπή επικοινωνίας, επηρεάζει την ικανότητα της ινσουλίνης να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης απορυθμίζουν τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, αυτοάνοσες ασθένειες, ακόμη και καρκίνο.
Υπάρχουν όμως και ευχάριστα νέα. Όταν οι ερευνητές του Harvard αποκατέστησαν τη ρύθμιση της λεπτίνης σε διαβητικούς ποντικούς, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους επέστρεψαν στο φυσιολογικό επίπεδο εντός οκτώ εβδομάδων.
Μια εξέταση αίματος μπορεί να μετρήσει τη λεπτίνη, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δύσκολο να ερμηνευθούν. Εάν έχετε υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και όρεξη για υδατάνθρακες, πιθανότατα έχετε υψηλή συγκέντρωση αυτής της ορμόνης.
Τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν:
Δοκιμάστε μία αλλαγή στη διατροφή σας
Ο περιορισμός των πρωτεϊνών σε 50 έως 60 γραμμάρια την ημέρα και η κατανάλωση υγιών λιπαρών, όπως ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο, αυγά, κρέας και άγρια ψάρια, μπορεί να βοηθήσουν, σύμφωνα με όσα συστήνουν οι γιατροι. Εκτός από το νερό, τα καλά λιπαρά, είναι το μόνο πράγμα που καταναλώνουμε και δεν αυξάνουν τη λεπτίνη. Επίσης, το κλειδί της επιτυχίας είναι η διακοπή ζάχαρης και αμυλούχων υδατανθράκων, που μετατρέπονται σε ζάχαρη, όπως πατάτες και ζυμαρικά, για τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια προσθέτοντας τα σταδιακά αν αυτό δεν σας ανοίγει την όρεξη.
Χαλαρωτικό ντους
Η προσθήκη αιθέριου ελαίου λεβάντας σε ένα μπάνιο λίγο πριν από τον ύπνο, ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα για την καταπολέμηση του στρες και της αϋπνίας, δύο παραγόντων που αυξάνουν τη λεπτίνη. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι όταν το δέρμα απορροφά το λάδι, οι δραστικές του ενώσεις μειώνουν την αύξηση της ορμόνης όταν αντιμετωπίζετε ένα οξειδωτικό στρες στο σώμα.
Διαβάστε επίσης:
Πώς συνδέονται οι εφιάλτες με την υγεία;
Η παρακολούθηση του ύπνου ασθενών με κατάθλιψη, μπορεί να εντοπίσει το κατάλληλο αντικαταθλιπτικό
Πώς να καταπολεμήσετε την πλήξη πριν δείτε τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης