Το σπίτι όταν δεν καθαρίζεται τακτικά, μπορεί να μετατραπεί σε μία εστία μόλυνσης. Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία και έπειτα, οι περισσότεροι έγιναν πιο προσεκτικοί με αυτό το ζήτημα.
Όλοι φροντίζουμε να αερίζουμε καλά τους χώρους, να κρατάμε καθαρό τον πάγκο και τον νεροχύτη στην κουζίνα. Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο. Όμως μερικές φορές από αμέλεια ή ακόμα και από άγνοια, δεν ξεσκονίζουμε τόσο συχνά όσο χρειάζεται, αλλά ούτε και ανανεώνουμε συχνά τα σκεπάσματα στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα σκόνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα για την υγεία.
Από τι αποτελείται η σκόνη;
Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών Dyson, η σκόνη «αποτελείται κυρίως από ακάρεα σκόνης και τα κόπρανα τους, τα οποία θεωρούνται ως οι πιο σημαντικοί παράγοντες που προκαλούν αλλεργιογόνες ασθένειες παγκοσμίως, σύμφωνα με ακαδημαϊκή έρευνα», αναφέρει.
Κάτι εξίσου σημαντικό από όσα διαπίστωσε, είναι ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει από τι αποτελείται πραγματικά η σκόνη. Οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι η σκόνη περιέχει από σωματίδια άμμου ή χώματος, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει.
Στην πραγματικότητα, η οικιακή σκόνη είναι μια σύνθετη “μήτρα” συστατικών, που μπορούν να περιλαμβάνουν νεκρά κύτταρα του δέρματος, μαλλιά, ακάρεα σκόνης, περιττώματα ακάρεων σκόνης, βακτήρια, ιούς, μούχλα, μικρά έντομα και άλλες ίνες και σωματίδια.
Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα εάν δεν καθαρίζετε τακτικά το σπίτι
Εκτός από μια βρώμικη επιφάνεια που “χτίζει” η σκόνη όταν κάθεται, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και την υγεία.
Ο Σωτήρης Βαρδουλάκης, καθηγητής Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Υγείας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας εξήγησε:
«Η οικιακή σκόνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άσθματος ή τις αναπνευστικές αλλεργίες όταν αυτή εισπνέεται. Τις περισσότερες φορές, αρκετοί μπορεί να εμφανίσουν ερεθισμένα μάτια, μύτη και λαιμό όταν εκτίθενται σε κόπρανα ακάρεων σκόνης. Ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση σε αερομεταφερόμενα σωματίδια της, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αναπνευστικά και πνευμονικά προβλήματα και πιθανώς αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».
Για να μπορέσετε να μειώσετε τη σκόνη μέσα στο σπίτι, μην εισέρχεστε μέσα σε αυτό με τα παπούτσια και φροντίστε να ξεσκονίζετε καθημερινά όλα τα δωμάτια για να αποφεύγεται η συγκέντρωση της.
Διαβάστε επίσης:
4 top ασκήσεις για να χάσετε ευκολότερα βάρος με τη γυμναστική
Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση